Skip to main content

AI optužio rusku vojsku za nasilno premeštanje i deportacije civila u Ukrajini

Građani 11. нов 2022.
< 1 min čitanja

Amnesti internešenel (AI) je optužio Rusiju da je počinila ratne zločine i „verovatno“ zločine protiv čovečnosti kroz prisilno premeštanje i deportaciju civila iz Ukrajine.

Ova grupa za ljudska prava je u izveštaju objavljenom 10. novembra navela da su Rusija i vlasti koje je postavila Moskva naterale civile da prođu kroz „filtraciju“, proces tokom koga su pojedinci bili pritvoreni, podvrgnuti mučenju ili drugom zlostavljanju i razdvojeni od svoje dece.

U izveštaju se navodi da su dokumentovani slučajevi u kojima su pripadnici određenih grupa, uključujući decu, stare i osobe sa invaliditetom, bili prisilno prebačeni u druge ukrajinske regione pod kontrolom ruskih trupa ili nezakonito prebačeni u Rusiju.

Navodi se da je u jednom slučaju žena odvojena od svog 11-godišnjeg sina tokom filtracije, pritvorena i nije ponovo spojena sa njim, što je jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

„Odvajanje dece od njihovih porodica i prisiljavanje ljudi da idu stotinama kilometara od njihovih domova su dodatni dokaz teške patnje koju je ruska invazija nanela ukrajinskim civilima„, rekla je Agnes Kalamar, generalna sekretka Amnesti internešenela.

„Ruska žalosna taktika prisilnog premeštanja i deportacije je ratni zločin. Amnesti internešenel veruje da se ovo mora istražiti kao zločin protiv čovečnosti.“

Amnesti internešenel je saopštio da je u više navrata pozivao da okupacione ruske trupe i zvaničnici odgovorni za agresiju na Ukrajinu budu pozvani na odgovornost.

Takođe je pozvao svetske vlade da zahtevaju od Rusije da zaustavi prisilno premeštanje i proizvoljno pritvaranje civila iz Ukrajine.

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu krajem februara.

(RSE, Foto: Pixabay)