Skip to main content

Agencija za sprečavanje korupcije proverava izveštaj o imovini Aleksandra Šapića zbog vile u Trstu

Info 30. јан 2023.
2 min čitanja

"BIRN i nedeljnik Vreme objavili su u četvrtak da je gradonačelnik Beograda 2018. godine kupio vilu u Trstu vrednu 820.000 evra i da je prekršio zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije"

Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je da će biti pokrenut postupak vanredne provere izveštaja o imovini Aleksandra Šapića, gradonačelnika Beograda.

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima u vezi sa podacima iz Izveštaja o imovini i prihodima Aleksandra Šapića, Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je u petak da je Šapić prijavio da je tokom 2018. godine kupio stan u Trstu. Tri dana kasnije, nakon upita Nove da li će biti pokrenuta provera dokumentacije, jer prethodno saopštenje ne odgovara nalazima BIRN-a i prethodno dostupnim podacima na sajtu ove institucije, Agencija odgovara da će biti pokrenut postupak vanredne provere izveštaja o imovini.

„Agencija je u petak, 27. januara, nakon medijskih navoda o imovini javnog funkcionera Aleksandra Šapića pokrenula postupak vanredne provere podnetih izveštaja o imovini i prihodima. Nakon sprovedenih svih radnji i analiza, koje ovaj postupak podrazumeva, uz angažovanje i drugih organa javne vlasti i pravnih lica, Agencija će obavestiti javnost o ishodu ove vanredne provere“, navodi se u odgovoru Agencije.

Dodatno, iz ove institucije poručuju da, „kako se dokumentacija o osnovu sticanja prava na prijavljenim nekretninama ne dostavlja Agenciji prilikom podnošenja izveštaja, uvid u ovu dokumentaciju Agencija stiče tek kada pokrene postupak provere izveštaja određenog javnog funkcionera“.

„U postupku provere koja može biti redovna ili vanredna (inicirana navodima iz medija ili sumnjom Agencije da u izveštaju nisu prijavljeni tačni i potpuni podaci), od javnog funkcionera, ali i drugih organa javne vlasti, se može zahtevati dodatna dokumentacija“, navode iz Agencije, prenosi nova.rs.

Podsećaju da su javni funkcioneri dužni da Agenciji prijave nepokretnosti u zemlji i inostranstvu na kojima oni, njihovi supružnici ili vanbračni partneri kao i maloletna deca (pod uslovom da žive u istom porodičnom domaćinstvu sa javnim funkcionerom), ostvaruju pravo svojine ili pravo zakupa.

Podsetimo, BIRN i nedeljnik Vreme objavili su u četvrtak da je gradonačelnik Beograda 2018. godine kupio vilu u Trstu vrednu 820.000 evra i da je prekršio zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Šapić, tada predsednik opštine Novi Beograd, živeo je i radio u Beogradu. Šapićevo vlasništvo nad vilom vidi se u izvodu iz italijanskog katastra do kog su došli BIRN i nedeljnik Vreme, ali, kako su naveli, ne i u registru o imovini i prihodima Agencije za sprečavanje korupcije, kojoj su javni funkcioneri dužni da prijave sve promene imovinskog stanja.

On je agenciji u poslednjem izveštaju iz jula prošle godine prijavio da poseduje dva stana – od 150 i 98 kvadrata, dok je vila u Opičini znatno veća.

Nakon što je tekst objavljen, iz Agencije je stiglo saopštenje da je Šapić uredno prijavio da je tokom 2018. godine kupio stan u Trstu na adresi Strada Nuova per Obipina.

„Šapić je stan u Trstu prijavio u Izveštaju o imovini i prihodima koji je podneo Agenciji 22. januara 2019. godine“, navodi se u saopštenju. Iz Agencije dodaju da je javno dostupne podatke iz navedenog Izveštaja Agencija objavila na svojoj internet prezentaciji.

(Radio 021)