Skip to main content

Advokat traži da država pohapsi učesnike skupa podrške Rusiji

Info 18. мар 2022.
< 1 min čitanja

"Niko nema pravo da promoviše fašizam, svako ima dužnost da ga spreči"

Advokat Čedomir Stojković, koji je podneo krivične prijave protiv jednog broja organizatora skupova podrške Rusiji u Beogradu, zatražio je danas od državnih organa da „nužno i hitno“ pohapse ljude koji podržavaju rat u Ukrajini.

„Hapšenje učesnika podrške Rusiji je nužno i hitno i jedino moralno! Jer organizatori skupa najavljuju i nove skupove. I to zastrašivanje Ukrajinaca skupovima podrške onoj ratnoj agresiji koja ih ubija je antiljudski čin sa elementima fašizma. Niko nema pravo da u Srbiji promoviše takav fašizam. Svako ima dužnost da ga spreči“, naveo je taj advokat u saopštenju.

On je ocenio da je nužno da srpski organi gonjenja odmah ispune zakonsku dužnost i preduzmu hitno krivično gonjenje učesnika skupa podrške Rusiji, jer smatra da je to obaveza države i po domaćim zakonima i po međunarodnim ugovorima.

„Srbija će ili da sprovede sopstveni zakon, i odmah pokrene krivično gonjenje protiv svih učesnika sramnog skupa od kojih su pojedinci javne ličnosti, (čime će međunarodnoj zajednici pokazati da ne dozvoljava fašizam na svojoj teritoriji), ili da pogazi sopstveni zakon i ignorisanjem svoje obaveze po ovoj krivičnoj prijavi da demonstrira da su takve pojave ovde poželjne, iako smo deo Evrope“, naveo je on.

Stojković je ocenio da ponašanje u Beogradu na skupovima podrške Rusiji u ratu protiv Ukrajine ujedno predstavlja i zastrašivanje ukrajinskih izbeglica u Srbiji.

(Beta)