Skip to main content

ADNAN ČIRGIĆ: Jesmo li i dalje svi mi Neno Kaluđerović?

Stav 19. apr 2023.
2 min čitanja

"Stvorili su atmosferu strahovlade u kojoj se sigurno ne može ośećati niko ko ne pripada izdajničkome taboru Vučićevih najamnika"

Nakon što su Crnu Goru institucionalno satrli, nakon što su pregazili njenu nauku, prosvjetu, kulturu i tužilački i sudski sistem kao što su prije godinu i po bagerima gazili crnogorske građane na cetinjskim protestima, Abazović i saradnici stavili su pod apsolutnu kontrolu Vučićeve vlasti i policiju izvršivši u jednome danu čistku upravljačkih struktura onako kako je to u prosvjetnome sistemu učinjela Vesna Bratić.

Paralizujući crnogorsku opoziciju uz svesrdnu pomoć „naših zapadnih partnera“ koji Crnu Goru uvode u Vučićev Otvoreni Balkan, stvorili su atmosferu strahovlade u kojoj se sigurno ne može ośećati niko ko ne pripada izdajničkome taboru Vučićevih najamnika. Kako bi, da nije toga, Vučić svih ovih mjeseci – nakon uskraćene parlamentarne podrške – držao na vlasti premijera Abazovića i ministra policije Adžića čija stranka nije sposobna obezbijediti ni cenzus na izborima.

Uz pomoć svoga medijskoga gliba, Vijesti i In4S-a, crnogorska Vlada crta mete građanskim aktivistima i nezavisnim intelektualcima kako bi ih uklonila iz javnoga života. Novinarka koja je sastavljala BIRN-ovu listu navodnih crnogorskih ekstremista i nacionalista ovih je dana proširila svoju egzekutorsku akciju. Iza dimne zavjese koja je zajedničkom akcijom medija i policije podignuta hapšenjem gradonačelnika Budve i visokoga funkcionera DF-a Mila Božovića, pokušava se skriti jedna druga akcija – moralna egzekucija Cetinjanina Nena Kaluđerovića kao simbola mirnoga građanskog otpora izdaji crnogorske vlasti.

Gazeći sve principe prezumpcije nevinosti, najprizemnijim spinovanjem njemu se na teret stavljaju djela za koja je pravosnažno oslobođen tereteći ga čak i za to što je potpisao građansku peticiju podrške predśedničkome kandidatu Milu Đukanoviću te što je bio jedan od učesnika mirnoga građanskog protesta na konvenciji Jakova Milatovića. I sve to iz pera „objektivne“ novinarke Vijesti koja se sastavljajući BIRN-ovu listu angažovala kao vojnik Vučićeve zločinačke ideologije i koja se čak preko Sky aplikacije dovodi u vezu s kriminalnim strukturama u Crnoj Gori.

Brutalna policijska akcija u kojoj su se specijalne policijske snage kao na zvijeri ustremile ne samo na Nena Kaluđerovića no i na članove njegove porodice, onako kako su to činjeli srbijanski žandari između dva svjetska rata, sinhronizovano je ispraćena ništa manje brutalnom medijskom akcijom u cilju moralne egzekucije čovjeka koji služi na ponos svima koji se pune tri godine ne mire sa zacrtanim ciljem uništenja Crne Gore i njenoga građanskog ustrojstva i slobode.

Skrivajući od javnosti za što konkretno terete Nena Kaluđerovića, Vučićeva vlast i njeni medijski i drugi podanici žele posijati strah. Ne zaboravite – nije bilo davno kad smo u jednoj sličnoj egzekutorskoj akciji nakon Belvedera javno slali poruke da svi smo mi Neno Kaluđerović!

Budemo li ovoga puta naśeli na propagandu koju šire Abazović i Adžić, koliko śutra bilo ko od nas može biti meta slične policijske akcije, naša đeca, naši roditelji i rođaci mogu biti žrtva brutalne policijske akcije s ciljem političke odmazde i moralnoga uništenja. Ima li ikoga ko se može śetiti u potonje tri godine ijedne moralne i zakonite akcije iza koje stoje Adžić i Abazović? Ima li ikoga ko se može śetiti da su što rekli a da nijesu slagali?

Ne dozvolimo da nas love kao zvijeri! Pozivam građanske aktiviste, nezavisne intelektualce, crnogorsku opoziciju da obustave ćutnju i pruže zaštitu žrtvama Vučićeva režima u Crnoj Gori! Volio bih kad bih mogao opet reći da svi smo mi Neno Kaluđerović, ali naša ćutnja pokazuje da to očito nijesmo. No ne zaboravite da biste i vi i vaše porodice, makar i nevoljno, mogli proći kao Neno Kaluđerović i njegova porodica! U pamet se!

(Portal Analitika, foto: Gradski portal)