Skip to main content

Sve više osoba leči se od patološkog kockanja

Info 03. јул 2011.
2 min čitanja

U Specijalnoj bolnici za lečenje zavisnosti „Vita“ u Novom Sadu u stalnom je porastu broj osoba koje se leče od patološkog kockanja.
Ognjen Vlaškalin iz novosadske komanije „Maks bet“ (Max Bet), koja drži kockarnice i kladionice i koja sa bolnicom „Vita“ nekoliko meseci sprovodi zajednički projekat za lečenje obolelih od patološkog kockanja, rekao je agenciji Beta da je njihova akcija počela da daje rezultata i da im se sve veći broj ljudi obraća za pomoć.
„Sve veći broj kockarskih zavisnika se javlja za pomoć. Iako je udeo ovakvih pacijenata u bolnici Vita u odnosu na ukupan broj zavisnika još uvek najmanji, broj patoloških kockara poslednjih godina je u stalnom porastu“, kazao je Vlaškalin.
Uz podsećanje da u Srbiji prema istraživanjima 3,5 miliona građana igra neku vrstu igara na sreću, a svaka peta osoba potencijalno se izlaže riziku da postane patoški kockar, Vlaškalin je izneo procenu da je više desetina hiljada državljana Srbije zavisno od kockanja.
U okviru aktuelne kampanje Maks bet grupe i bolnice „Vita“ postavljeni su plakati i leci na svim vidljivim mestima u Maks bet kockarnicama i kladionicama, na kojima je svim igračima dostupan kontakt sa bolničkim osobljem.
Prema Vlaškalinovim rečima, lekari bolnice „Vita“ organizovali su i edukaciju i kratke seminare za zaposlene u Maks betu, kako bi mogli lakše da prepoznaju igrače koji imaju problema sa patološkim kockanjem.
„Zadatak zaposlenih u tim situacijama je da stupe u neposredan kontakt sa takvim igračima i na određen način im ponude pomoć“, kazao je Vlaškalin.
Maks bet je krajem juna sa bolnicom „Vita“ organizovao i međunarodni seminar, na kojem je psihijatar Zoran Zoričić iz Zagreba održao predavanje „Kockanje – igra ili bolest zavisnosti“.
Poznati stručnjak iz ove oblasti ukazao je na opasnosti i zamke koje vode u patološko kockanje i objašnio na koji način treba izbegavati situacije koje dovode do toga da igra postane opasnost za sudbinu pojedinca i porodica.
„Mi u Maks betu vodimo računa o našim igračima i ne želimo da im kockanje stvori zavisnost, već da ih podstakne na zabavu, u skladu sa njihovim finansijskim mogućnostima“, rekao je Vlaškalin i najavio da će nastaviti da pomažu svima kojima je pomoć potrebna.

(Beta)