Skip to main content

Želimir Žilnik: Postojeći uslovi rada stvaraju tenzije

Stav 01. мај 2015.
2 min čitanja

Filmski reditelj Želimir Žilnik ocenio je u intervjuu za „Politbiro“ Radio-televizije Vojvodine da je u Srbiji uspostavljeno radničko zakonodavstvo afričkog tipa u kojem su radnici obespravljeni, zbog čega, kako je naveo, u zemlju neće dolaziti ozbiljni investitori jer znaju da takvi uslovi stvaraju društvene tenzije i destrukciju. …
Žilnik je kazao da povodom Prvog maja najveće nemačke novine veliku pažnju posvećuju radničkoj participaciji i njenoj afirmaciji, kao i odbrani socijalnih prava, što je, kako je primetio, suprotno od onog što naša vladajuća struktura propoveda.
„I siguran sam da će najozbiljnije nemačke firme, ma kako se odavde poručivalo da hoćemo da budemo kao Nemačka, izbegavati da dođu u zemlju koja je uspostavila radničko zakonodavstvo afričkog tipa u kojem su radnici potpuno obespravljeni. Zato što oni misle na budućnost i znaju da takvi uslovi stvaraju društvene tenzije koje mogu da završe samo destruktivno“, istakao je on.
Žilnik je kazao da u Srbiji danas ima deset puta manje radnika nego pre dve decenije, navodeći da su razlozi za to složeni, i ekonomski i politički, ali i zbog promena koje je doneo tehnološki razvoj.
„Mi smo pobegli od tih promena. Počeli smo da bežim još osamdesetih godina, kada je najava ekonomske krize ili našeg zaostajanja bila vrlo primetna, kad smo počeli da vozimo automobile par-nepar…“, naveo je on.
Kako je dodao, naš politički sistem već tada je počeo da zaostaje, umesto da krene u obnavljanje i promenu, pa i u sindikalnim pravima i slobodama radnika.
„Osamdesetih se desila kriza identiteta socijalizma kao sistema. To su godine velikog zaostajanja SSSR-a, a s druge strane, u SFRJ je samoupravni sistem dobio destruktivnu transformaciju kad su gde su se formirali OUR-i tako segmentirale velike firme, što je rezultiralo rastom administracije. Dvadeset pet godina kasnije desilo nam se nešto mnogo destruktivnije, jer su sve one stvari koje su urušile socijalizam postale mejnstrim“, ukazao je Žilnik.
Žilnik, koji je tokom karijere snimio i nekoliko filmova su radnici glavni junaci, podsetio je da su prvomajske proslave bile drugačije, te da su se organizovale parade, dok je veći deo zaposlenih imao sredstava da se opusti i priušti sebi mnoge stvari koje danas ne može.
On je naveo da je to bio period velikih obnova i izgradnje zemlje, te da je primer izgradnje Novog Beograda jedinstven na ovim prostorima.
„Tako da je ideja naše sadašnje vlasti da je naš narod nesposoban i glup besmislena. Zapravo to pokazuje nesposobnost vlasti da uspostavi racionalan model i racionalan sistem. Jer, SFRJ se posle Drugog svetskog rata obnovila za desetak godina. Ne radi se tu o levici i desnici, već o racionalnim idejama“, istakao je on.
On je kazao da su zatvoreni proizvodni pogodni naša rak rana.
Prema njegovim rečima, u celom svetu postoje zemlje koje su poslednjih 20 godina krenule racionalnim metodama, kao na primer u nekim zemljama južne Azije, jer su našli funkcionalan model.
Međutim, kako je dodao, naš sistem se bazira na tome da su na ključnim mestima ljudi koji mogu da proizvedu samo destrukciju ili usporavanje.
Žilnik je naveo i da se u urušavanju velikih industrijskih sistema u Srbiji desio „spoj kriminalnih i političkih garnitura“, te da je od tog spoja „posejano seme koje se sad žanje, a to može da pogoduje samo devastaciji“.
(RTV)