Skip to main content

Tajkun bogatiji od cele Vojvodine

Izdvajamo 27. дец 2010.
2 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je danas da je 2010. bila teška godina i da je zabrinut zbog malog budžeta kojim će u 2011. raspolagati pokrajinska administracija.

„Iako je prvi put uvažena odredba Ustava Srbije kojom se predviđa da Vojvodini pripada sedam odsto budžeta Srbije, to nije dovoljno da naš budžet bude razvojni. On iznosi 600 miliona evra, što donekle može da spreči dalje propadanje Pokrajine, ali ne može da omogući njen ubrzani razvoj“, rekao je Egereši na konferenciji za novinare.

Dodao je da je siguran u to da „stotinu najbogatijih ratnih profitera i tajkuna ove zemlje ima veći budžet od cele Srbije, a da pojedinci sami imaju veći budžet od Vojvodine“.

„Zbog toga ne govore istinu oni koji tvrde da je Vojvodina najrazvijeniji deo Srbije. Ona više to nije“, rekao je Egereši i dodao da u 2010. godini industrijska proizvodnja u Vojvodini nije dostigla ni polovinu onoga što je imala 1990. godine.

Predsednik Skupštine Vojvodine je ocenio da je jedini izlaz iz takve teške situacije suštinska regionalizacija, decentralizacija i dalja demokratizacija zemlje.

„Zato insistiram na tome da bez odlaganja budu doneti zakon o javnoj svojini i drugim imovinskim pravima, kao i zakon o finansiranju Vojvodine i lokalnih samouprava. Srbija mora da se decentralizuje, regionalizuje i da se nastavi sa daljom demokratizacijom zemlje. Ne deklarativno, ne statistički i ne slovom na papiru, već suštinski“, rekao je Egereši.

Prema njegovim rečima, Vlada Vojvodine se tokom 2010. godine, sa Skupštinom Vojvodine, snažno trudila da ublaži ekonomsku krizu i obezbedi što više ulaganja.

„Kada je reč o međunarodnoj regionalnoj saradnji, imali smo nekoliko prioriteta i jedan cilj, a to je da stvaranjem partnerskih i prijateljskih odnosa sa razvijenim evropskim regionima približimo Srbiju i nas same Evropskoj uniji“, rekao je Egereši.

Egereši je dodao da su u 2010. godini prioriteti bili Dunavska strategija, aktivna partnerstva sa susednim regijama u okviru prekogranične saradnje, kao i uspostavljanje parlamentarne saradnje sa regijama širom Evrope.

(Beta)