Skip to main content

Europske sankcije Švicarskoj zbog Hrvatske

Planeta 17. феб 2014.
2 min čitanja

Europska komisija suspendirala je pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i programu razmjene studenata Erasmus, a Brisel se na taj potez odlučio nakon što je ta zemlja odbila potpisati protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba s Hrvatskom.

Švicarci su na referendumu prije sedam dana odlučili ograničiti kvotu za radne dozvole za sve građane Europske unije. Time je Hrvatska postala prva žrtva referenduma održanog u Švicarskoj, čiji rezultati obvezuju tu zemlju da ograniči svoje tržište rada za strance, uključujući i građane EU-a.

Odmah po objavi rezultata referenduma, Brisel je najavio protumjere, odnosno istaknuo kako svi međusobni ugovori i sporazumi EU-a sa Švicarskom sada dolaze u pitanje.

„Naravno da poštujemo rezultat referenduma, ali i moramo pokazati da smo veoma razočarani. Žalim zbog takvog ishoda, jer smo Švicarskoj nudili neograničen pristup, kao i svim njezinim građanima u EU. Sada Švicarska predlaže ograničavanje građanima EU-a. Mislim da to nije pošteno i da bismo trebali primjenjivati apsolutno ista načela reciprociteta“, poručio je Jose Manuel Barroso, predsjednik EK-a.

Europske protumjere

Brisel je odmah nakon objave rezultata referenduma suspendirao pregovore s Bernom o dva programa vezana uz slobodu kretanja: razmjenu znanstvenika i studenata – Horizon i Erasmus.

Priopćenjem za javnost već se oglasio švicarski nacionalni odbor Erasmus studenata, poručivši kako je „Erasmus Švicarska svjestan trenutačne situacije u vezi s Erasmus programom i mogućim posljedicama, ali od krucijalne važnosti je uzeti u obzir širu sliku prije djelovanja“.

„Kada budemo imali jasan pregled naše trenutačne pozicije prema inicijativi, dat ćemo izjavu koju ćemo podijeliti sa svim zainteresiranim“, poručili su Erasmus studenti.

Horizon 2020 znanstveni je program Unije težak nekoliko milijardi eura i za Švicarsku je važan jer njezino gospodarstvo na taj način dobiva velika ulaganja na raznim područjima znanosti.

Prema podacima EK-a, najmanje 430.000 Švicaraca živi u EU, dok više od milijun građana EU-a živi u Švicarskoj. Najmanje 230.000 građana iz 28 članica Unije svakodnevno prelazi u Švicarsku zbog posla. Od blizu osam milijuna Švicaraca, četvrtina su stranci.

Tijesna većina na referendumu

Ni sami Švicarci nisu sigurni koliko je pametno ići u realizaciju odluke s referenduma, jer je 56 posto biračkog tijela, s tijesnom većinom od 50,3 posto, poduprlo radne kvote za strance.

„Zabrinjavajuće je što nismo potpisali sporazum s Hrvatskom. Pitam se jesmo li počeli zatvarati naše granice“, kaže Philippe Benetti.

I drugi švicarski građani ne slažu se da treba zabraniti ulazak u zemlju svim radnicima, no podupiru kontrolirano i preventivno djelovanje protiv masovne imigracije. Neki odluku s referenduma smatraju rasizmom.

Pokretači švicarskog referenduma, nacionalistička Narodna stranka, zalažu se za to da se radnicima osam zemalja Istočne Europe pristup švicarskom tržištu rada zabrani do ljeta, a da se za tri godine proširi na sve strance – bez obzira na to bili oni iz EU-a ili ne.

(Al Jazeera)