Skip to main content

Vejnović: Povećati broj zaposlenih u porodilištima

Info 12. окт 2010.
2 min čitanja

Ginekolog Tihomir Vejnović sa novosadske Klinike za ginekologiju i akušerstvo izjavio je danas da broj zaposlenih u porodilištima u Srbiji ne treba da se određuje prema broju kreveta u pojedinim porodilištima, nego prema broju godišnjih porođaja.

Vejnović je na tribini “Humanim porodilištima protiv bele kuge” rekao da novosadskom porodilištu nedostaje veoma mnogo medicinskih radnika, bilo da su u pitanju medicinske sestre, anesteziolozi ili ginekolozi.

Naveo je da se u novosadskom porodilištu godišnje porodi blizu 7.000 žena i dodao da broj porođaja u tom porodilištu neprestano raste u proteklih 20 godina. Prema njegovim rečima, to znači da uslovi rada u tako velikim porodilištima ne mogu da budu odgovarajući.

Vejnović je rekao da u Srbiji ima ukupno 60 porodilišta, od čega pet velikih, a u svakom od velikih se godišnje obavi oko 7.000 porođaja. Prema njegovim rečima, u Evropi su retka porodilišta koja imaju više od 3.000 porođaja godišnje, a najviše je onih sa prosekom porođaja od 500 do 1.500.

“Uprkos svemu, profesionalnost u našim porodilištima je na visokom nivou, a prosečna smrtnost i teška oštećenja majki i beba svrstavaju Srbiju među visoko razvijene zemlje Evrope i sveta, uprkos niskom standardu života”, kazao je Vejnović.

Predsednica nevladine organizacije Majka Hrabrost Zorka Kovačević kazala je da je svesna da domaćem zdravstvu nedostaje novaca, ali je navela da, prema istraživanjima,  porodilje najviše prigovora imaju na tretman koji imaju u porodilištima, odnosno na činjenicu da im zaposleni ne posvećuju dovoljno pažnje, ne uče ih kako da doje, ne upoznaju ih s njihovim pravima.

“Drastično se razlikuje tretman porodilja u Srbiji od tretmana u razvijenim zemljama. Zašto porodilje u Sbriji porođaj moraju da doživljavaju kao traumu?”, upitala je Kovačevićeva.

Ona je navela da većina porodilja uopšte nije upoznata ni sa osnovnim pravima koje imaju, pa tako ne znaju da mogu da odbiju i brijanje, i klistiranje, i indukciju. “Kod nas su preterano u upotrebi i indukcija i epiziotomija, a upotreba tih metoda znači da se žena ne porađa prirodnim putem”, kazala je Kovačevićeva.

Prema njenim rečima, nijedno porodilište u Srbiji ne zadovoljava bejbi-frendli standarde, ali će sva porodilišta u naredne tri godine, prema slovu zakona, morati da ih zadovolje.

Izrazila je nezadovoljstvo i zbog toga što se očevima ili drugim članovima porodice ne omogućava prisustvo porođaju, sem u retkim slučajevima, za koje treba platiti.

Tribinu je organizovala Građanska inicijativa Majka Hrabrost, u partnerstvu sa Udruženjem Dokument i saradnji sa Udruženjem babica Srbije i Domom zdravlja Novi Sad.  

(Autonomija)