Skip to main content

VRŠAC: Svi sa svima ili svi protiv svih?

Vojvodina 17. дец 2012.
7 min čitanja

Nakon lokalnih izbora 6. maja, u Vršcu su većinu oformili Pokret „Vršačka regija“, koja je osvojila 15 odborničkih mandata u lokalnom parlamentu, Demokratska stranka sa osam, i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa svoja tri odbornika. Na ovaj način, nastavljena je vladajuća tradicija tih stranaka, a ovakva postavka na političkoj sceni Vršca značila je opoziciju za koaliciju okupljenu oko SPS-a, SNS-a i Grupe građana „Za bolji Vršac“.

Pokret „Vršačka regija“ nastao je 2004. godine, kao udruženje lokalnog karaktera, u koje su se uključili mahom vršački privrednici. Vremenom, Pokret postaje značajan politički činilac na lokalnom nivou. Svoju politiku ovo udruženje od 2008. gradi uz DS i parolu „Vršačka regija-evropska regija“. Saradnja ove dve opcije obnovljena je u martu ove godine, kada su Čedomir Živković, predsednik udruženja, i Bojan Pajtić, potpredsednik DS-a, potpisali koalicioni sporazum. Nakon završenih izbora, predstavnici Pokreta, Čedomir Živković, Jovica Zarkula i Branislav Dangubić, dobili su funkcije predsednika opštine, predsednika Skupštine, odnosno njegovog zamenika. U međustranačkoj podeli, Demokratska stranka je dobila mesto zamenika predsednika opštine, za koje je delegirala Zorana Tomića, kao i četiri člana Opštinskog veća, koliko je dobio i Pokret, dok je LSV dobio jednog većnika.

Vratolomije

Zgrada opštine Vršac: "Opšte" jedinstvo na korist ili na štetu građana?
Zgrada opštine Vršac: „Opšte“ jedinstvo na korist ili na štetu građana?

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine izbor predsednika Skupštine uspeo je tek iz trećeg puta, budući da je u glasačkim kutijama bilo falsifikovanih glasačkih listića, a najavljeno je da će to biti predmet dalje istrage. I iako se činilo da je Vršac „spakovan“ i da je na red došlo rešavanje problema Vrščana i ostvarivanje predizbornih obećanja, u septembru je osnivač Pokreta i odbornik u Skupštini Vršca, Rajko Miljkov, nezadovoljan načinom vođenja politike u ovoj opštini, dao stranačku ostavku i saopštio da će ubuduće nastupati kao samostalni odbornik. Tih dana je sa svoje stranačke funkcije, zbog „nepoštovanja odluka viših organa stranke“, smenjen i prvi čovek SNS-a u Vršcu, koji je takođe odlučio da će nastupati samostalno u lokalnom parlamentu.

Uzdrman komfor vladajuće većine je u oktobru dobio pojačanje, i to upravo na insistiranje Demokratske stranke. U koaliciju je ušla i Srpska napredna stranka. Sporazum su potpisali predstavnici Pokreta i naprednjaka. Koalicija je pravdana većim mogućnostima za dobijanje sredstava iz republičkih fondova za realizaciju započetih projekata. Zaključeno je i da, uprkos velikim ideološkim razlikama, stranke moraju da rade u interesu građana. Većinu tako sada čini 31 od 45 odbornika. Nov partner u vlasti nije uticao na novu preraspodelu funkcija pa tako niko iz prethodne većine nije izgubio svoju fotelju, već je Opštinsko veće prošireno za dva resora, koja su pripala „naprednjacima“, a spekulisalo se i o imenovanju novog pomoćnika predsednika opštine.

I iako se očekivalo da će sledeća sednica SO Vršac proteći u mirnoj atmosferi, s obzirom na novu situaciju, to se nije desilo. Odbornici LSV su glasali protiv odluka većine, u kojoj i sami učestvuju. Uprkos činjenici da je nova vlast održiva i bez njih kao koalicionih partnera, ligaši su glasali protiv njenih odluka i trenutno je pitanje dana kada će biti izbačeni iz vladajuće koalicije.

Ostaje da se vidi koliko će najave bezuslovnog poštovanja republičke koalicije na svim lokalima na kojima je to izvodljivo, uticati na nova prekrajanja većine u Vršcu. Čini se da će najveći test svoje ideologije imati upravo Demokratska stranka i njen dugogodišnji partner – Pokret „Vršačka regija“. U međuvremenu, na sednici održanoj u oktobru, na predlog SNS-a izabrana su nova dva člana opštinskog veća, iz redove te stranke. Preostala opozicija je oštro kritikovala proširenje opštinskog veća za dva člana, navodeći da će to Vrščane koštati 110 hiljada evra, koliko, kako su rekli, iznose četvorogodišnje bruto plate za dva većnika.

Predsednik opštine

cedomir zivkovicČedomir Živković, predsednik opštine Vršac, rođen je 1968. godine u Vršcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Bio je zaposlen u Hemofarm inženjeringu kao šef održavanja pogona čvrstih formi. Od 2000. godine je bio na mestu izvršnog direktora za program u Centru Milenium AD, a od 2004. do 2008. direktor Centra Milenium AD. Na izborima 2008. godine prvi put je izabran za predsednika opštine sa liste Pokreta “Vršačka regija-evropska regija”. Njegova biografija nije dostupna na sajtu opštine Vršac.

Pitanja bez odgovora

Na zvaničnoj internetskoj prezentaciji Vršca građani imaju mogućnost da postave pitanja, traže informacije, a nudi im se i opcija e-uprave. Međutim, na pitanje o radu lokalne samouprave, iako je upućeno na sve dostupne elektronske adrese, odgovor nije stigao. Na zvaničnom sajtu Vršca dostupna je Odluka o budžetu za ovu godinu, opštinski Statut, Službeni list ove opštine, a objašnjena je i kompletna struktura opštinske organizacije.

Odluka o budžetu Vršca za 2012. godinu predviđa izdvajanje plate i dodatka zaposlenim osobama u zakonodavnim i izvršnim organima od 24 miliona dinara, dok su ukupna sredstva planirana za finansiranje nevladinih organizacija nešto ispod 18 miliona.

Funkcija „Porodica i deca“, pod kojom se podrazumeva naknada za socijalnu zaštitu iz budžeta iznosi tek 8,5 miliona dinara. Vršac je u ovoj godini za obrazovanje, u koje se ubrajaju predškolsko obrazovanje, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, kao i usluge i smeštaj hendikepiranih lica koja se školuju u specijalizovanim ustanovama van Vršca, izdvojio ukupno oko 362 miliona dinara. Za socijalnu zaštitu, u koju se ubraja i finansiranje Centra za socijalni rad, u ovoj opštini se izdvojilo 30 miliona dinara. Vršačka kultura je u ovoj godini iz budžeta bila finansirana sa oko 140 miliona dinara. Ova sredstva su raspoređena na vršačko Narodno pozorište, muzej, biblioteku, Dom omladine, Kulturni centar, na razne kulturne događaje, ali i na dotacije verskim zajednicama, koje su od ove sume dobile oko 3,5 miliona dinara.

Odluka o budžetu predviđa da se u ovoj godini u Fond za razvoj sporta slije 49 miliona dinara, dok se za javno informisanje izdvojilo 15 miliona dinara. Pod javnim informisanjem podrazumeva se i informisanje na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina. Vršačka Skupština je odlučila da za stambene i komunalne poslove, koje obavlja jedno javno preduzeće i jedno akcionarsko društvo, iz budžeta plati nešto iznad 528 miliona dinara, dok je Fond za zaštitu životne, iz kojeg se dotiraju nevladine organizacije za zaštitu životne sredine, finansiran sa 450 hiljada dinara. Zdravstvo je u Vršcu ove godine iz opštinskog budžeta dobilo oko 36 miliona dinara, koji su se rasporedili na Dom zdravlja i Apoteku.

Javni red i bezbednost, neklasifikovani na nekom drugom mestu, su u 2012. godini dobili preko četiri miliona dinara, a ova sredstva su raspoređena za razne usluge po ugovoru, specijalizovane usluge, tekuće transfere ostalim nivoima vlasti i mašine i opremu. Ekonomski poslovi, u koje se ubrajaju turizam, što je delatnost vršačke Turističke organizacije, a potom i poljoprivreda i šumarstvo, kao i neklasifikovani ekonomski poslovi, su Odlukom o budžetu finansirani sa više od 264 miliona dinara.

Međutim, upravo je najveću diskusiju i najdužu raspravu na letnjem zasedanju vršačke Skupštine izazvalo donošenje odluke o završnom računu budžeta opštine Vršac za 2011. godinu sa izveštajem eksternog revizora. Izveštaj je odbornicima predstavila Vanja Radeka, načelnica za budžet i finansije. Najveće zamerke opozicije povodom ove tačke odnosile su se na činjenicu da je iz budžeta opštine plaćeno više od 23 miliona dinara kazni po sudskim sporovima, a značajnije zamerke iznete su i na visinu i na princip raspodele sredstava za medije, koja su za prošlu godinu iznosila 15 miliona dinara. Izgleda da se ni prilikom kreiranja budžeta za ovu godinu nije puno marilo za zamerke opozicije.

Projekti, projekti…

Čelni ljudi opštine Vršac predstavili su u aprilu ove godine projekte koji su u planu za realizaciju u narednom periodu i tom prilikom pričali o gradskom stadionu, gradskom parku, gradskom jezeru, novom naselju na prostoru nekadašnjeg konjičkog stadiona, Vršačkoj kuli, Konkordiji, Vojničkom trgu, etno-Vršcu, obilaznici, Tehnološkom parku, olimpijskom bazenu, sportskoj sali u Uljmi i Velikom Središtu.

Dvorana Milenijum: Sportski turizam je jedan od prioriteta
Dvorana Milenijum: Sportski turizam je jedan od prioriteta

Kako je tada najavljeno, jedan od projekata čijom se realizacijom otvaraju nove mogućnosti turističke ponude grada je izgradnja akva-parka na gradskom jezeru, gde su već u toku radovi prilaznice i saobraćajnice. Čedomir Živković, predsednik opštine Vršac, istakao je da će se korišćenjem termalnih voda razvijati banjski turizam, da je već započeta rekonstrukcija prilaznog puta jezeru i parkinga, te da je planirana i kompletna rekonstrukcija gradskog jezera, na kojem bi se uradile pešačke staze, trim-staze, rasveta, ugostiteljski objekti, ali i iskorištenje termalnih voda.

– Ciljevi naše koalicije su izgradnja stabilne, ekonomski razvijene, socijalno odgovorne opštine, koja razvija potencijale i u domenu industrije, odnosno privrede, ali razvija i potencijale u domenu sektora usluga, tu pre svega mislim na turistički sektor i stavljanje tih potencijala u ekonomske svrhe i popunjavanje opštinskog budžeta – istakao je Živković. Nakon izbora, o akva-parku i ovom projektu se nije puno pričalo.

Tadašnji zamenik predsednika opštine Mirko Dobrosavljević rekao je da je uspešan početak planiranih projekata najbitniji i da je već dosta urađeno od isplaniranog, ali da je najbitnije sve karte baciti u privredni i turistički razvoj grada, jer je, kako je ocenio, tu budućnost Vršca. Na predstavljanju projekata najavljeno je i da će 12 sugrađana biti zaposleno u objektu Vršačke kule, da će se stalnom muzejskom postavkom oplemeniti prostor kule, što će, kako je rečeno, uz dobru gastro-ponudu upotpuniti celokupnu ponudu.

Opštinski čelnici su najavili nastavak radova na rekonstrukciji Vojničkog trga, takođe, početak izgradnje stambenog naselja na prostoru nekadašnjeg Konjičkog stadiona i mogućnost da će opština svojim sredstvima učestvovati u kreditiranju. Najavljena je i investicija od 15 miliona dinara u problematičan Kuštiljski put i izgradnja trotoara, jer on predstavlja veliki bezbednosni problem. Rekonstrukcijom stadiona, tribina, i izgradnjom olimpijskog bazena, trim i atletskih staza planirano je zatvaranje sportskog kompleksa i stvaranje uslova za sportski turizam, što bi uz halu “Millenium” bilo dovoljno da se obezbede kvalitetne pripreme sportskim ekipama, ali i reprezentacijama. Ocenjeno je da bi se završetkom sportskih dvorana u okolnim mestima stvorili bolji uslovi za razvoj sporta. Tada je pomenut i završetak radova u gradskom parku i postavljanje trim staza ali i nove fontane, čime bi se, kako je rečeno, kompletirala pešačka zona. Većina ovih obećanja i najava zagubile su se u predizbornoj kampanji. Obnova i uređenje Gradskog parka u Vršcu, jednog od najstarijeg u Srbiji, počela je u jesen 2011. godine. Tada je Živković najavio da će Vrščani već narednog proleća imati na raspolaganju uređen park. To se nije desilo. Centralna staza jeste sanirana i fontana je obnovljena, ali gradnja dečijeg igrališta, rasvete i trim-staze, nije realizovana.

Gradonačelnik-preduzetnik

Ono što se ne može osporiti Čedomiru Živkoviću, predsedniku opštine Vršac, jeste njegov doprinos razvoju banatskog preduzetništva i razvojnim projektima, za šta je ove godine nagrađen nagradom „Kapetan Miša Anastasijević“.

– Priznanje koje mi je uručeno, predstavlja veliku čast za mene, ono pripada svima koji su doprineli da se u našoj opštini stvori bolja budućnost, svima koji su pomogli da se ostvari ideja o Tehnološkom parku, začeta još 1996. godine. Izgradnja industrijske zone počela je pre samo godinu dana i već danas imamo novu fabriku, nova radna mesta i nova ulaganja. Ovo je nagrada za sve koji su naporno radili u Opštini, Tehnološkom parku, Kancelariji za lokalno ekonomski razvoj – naglasio je prilikom uručivanja nagrade Čedomir Živković, iako je završetak tehnološkog parka kasnio. Izgradnja infrastrukture budućeg tehnološkog parka u Vršcu započeta je u julu 2009. godine sa idejom da se privuku investitori u opremljenu industrijsku zonu, smanji nezaposlenost i poveća gradski budžet. Ali, umesto u najavljenom roku, odnosno u novembru 2010, infrastruktura u parku je završena tek u junu 2011. godine, dok je izgradnja prvih pogona započeta tek u novembru.

Žana Majski (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)