Skip to main content

Više od 6.000 Novosađana u Velikom spremanju

Autonomija 03. јун 2010.
< 1 min čitanja
Više od 6.000 učesnika iz Novog Sada i okoline odazvalo se pozivu gradonačelnika Igora Pavličića da se u subotu uključe u akciju “Veliko spremanje Srbije”, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika.
Za učešće u aktivnostima koje doprinose očuvanju životne sredine prijavilo se 27 mesnih zajednica sa teritorije grada, 20 osnovnih i srednjih škola, 15 ustanova kulture i osam udruženja, a 16 javnih i privatnih preduzeća ustupiće mehanizaciju i tako doprineti uspešnoj realizaciji akcije, piše u saopštenju.
U Novom Sadu pre mesec i po dana pokrenuta je ekološka akcija “Veliko prolećno spremanje Novog Sada”, koja još uvek traje.
Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, sutra će u Skupštini Novog Sada biti održano i savetovanje “Koliko nam je zdrav grad?”.
Svetski dan zaštite životne sredine ustanovljen je 1972. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija (UN), kada je u Stokholmu prvi put održana konferencija posvećena zaštiti životne sredine čoveka.
S obzirom da, prema procenama stručnjaka, svake godine nestane oko 27.000 vrsta živih bića sa lica Zemlje, UN su 2010. godinu proglasile Međunarodnom godinom zaštite biološke raznovrsnosti pa se 5. jun ove godine obeležava pod sloganom “Mnogo vrsta – jedna Planeta – jedna budućnost”.
U celoj Srbiji u subotu će biti održana akcija “Veliko spremanje Srbije”, koju Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja organizuje u okviru kampanje  “Očistimo Srbiju”.
(Autonomija)