Skip to main content

Izbegnuta poplava u Kanjiži

Autonomija 03. јун 2010.
< 1 min čitanja

Kod Kanjiže, u slivu reke Kereš, izbegnuta je opasnost od plavljenja naselja, nakon što su postavljene nove mobilne pumpe, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

„Posebno napominjemo da kod Kanjiže, odnosno u slivu Kereša nije pukla brana, a da je velika količina vode pristigla sa subotičkog područja poplavila i izlila se u livade i ritsko zemljište“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je problem nastao jer tamošnja crpna stanica nije mogla da primi veoma velike količine vode.

„Blokrani su propusti, a voda je usmerena ka horgoško-martonoškom slivu i ka reginalnom hidosistemu Severna Bačka“, piše u saopštenju.

„Vode Vojvodine“ saopštile su da najviše problema ima u opštinama Sombor, Zrenjanin, Subotica i Kikinda, zbog čega su na tim područjima uvedene vanredne i redovne odbrane od unutrašnjih voda.

Padavine su u nekim područjima i četiri puta veće od proseka za ovo doba godine, navodi se u saopštenju i dodaje da dodatni problem predstavlja povećanje vodostaja na svim vodotokovima u Vojvodini pa voda nigde ne može gravitaciono oticati.

Zbog toga, crpne stanice i mobilne pumpe velikog kapciteta na najugroženijim lokacijama rade danonoćno, piše u saopštenju.

„Uz maksimalno angažovanje svih rasploživih kapaciteta od jutros je primetno da se nivo vode u kanalima ne povećava, već da stagnira“, saopštile su „Vode Vojvodine“.

Dodaje se da se na pojedinim lokacijama u opštinama Zrenjanin i Sombor radovi u naseljima izvode uz intervenciju žandarmerije jer vlasnici parcela ne dozvoljavaju pristup mehanizaciji.

Na vodotocima u Vojvodini odbrana od poplava se sprovodi na ukupno 536 kilometara, a najviše problema ima na vodotoku Plazović, na akumulaciji “Pavlovci“ i na brani Veliko Središte.

Vodotok Plazović, kojim je u proteklih nekoliko dana stigla velika količina vode iz Mađarske, trenunto je u stagnaciji a intenzivno se radi i na njegovom čišćenju u naselju Riđica, piše u saopštenju.

(Autonomija)