Skip to main content

Održano suđenje protiv Bečejskog mozaika

Vojvodina 02. јун 2010.
< 1 min čitanja

Suđenje protiv nedeljnika “Bečejski mozaik” iz Bečeja po tužbi odbornika Srpske radikalne stranke u Skupštini opštine Bečej Nebojše Kolarskog održano je danas pred Višim sudom u Novom Sadu.
Kolarski je tužio izdavača “Bečejskog mozaika”, firmu “Mozaik” i novinarku Kristinu Demeter Filipčev za naknadu nematerijalne štete u iznosu od pola miliona dinara, zbog pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda.
Kolarski je list tužio zbog teksta “Radikalno crno na belo” iz februara ove godine.
U tom tekstu, novinarka Kristina Demeter Filipčev navela je da je Kolarski na sednici Skupštine opštine, govoreći o lokalnom akcionom planu za Rome i lokalnom akcionom planu zapošljavanja, koristio govor mržnje, jer je građane delio na “crne” i na “bele”.
Redakcija “Bečejskog mozaika” saopštila je ranije da je Kolarski tek nakon dva meseca od objavljivanja teksta došao u redakciju i zatražio da se objavi “izvinjenje” redakcije.
“Pošto je zakonski rok istekao, redakcija mu je ponudila da sam napiše reagovanje, ali je Kolarski, uz opasku ‘vi niste normalni’ napustio redakciju”, saopštio je “Bečejski mlozaik.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine ranije je ocenilo da je tužba protiv ovog lokalnog nedeljnika iz Bečeja “politički pritisak na nezavisno i slobodno novinarstvo”.

(Beta)