Skip to main content

Mijatović: Država mora da izađe iz medija

Autonomija 22. сеп 2012.
3 min čitanja

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da Srbija mora što pre da napravi pomake po pitanju povlačenja države sa medijskog tržišta.

 

Mijatović je u intervjuu agenciji Beta rekla da evropske i međunarodne institucije neće prihvatiti učešće države od oko 60 odsto u medijima u Srbiji, jer to direktno utiče na slobodu i opstanak medija.

 

Ona je dodala da je neophodno da se država povuče iz vlasništva, kao i iz marketinškog prostora u medijima koji mora biti apsolutno otvoren, bez favorizovanja pojedinih medijskih glasila na štetu drugih.

 

Mijatović je ocenila da su mediji u Srbiji i dalje suočeni sa istim problemima kao i pre izbora, ali da je još rano govoriti o učinku nove vlade koja tek treba da preduzme neke korake.

 

„Ono što je već vidljivo ne samo u Srbiji, već i u svetu, jeste problem ekonomske situacije koja je veoma loša za celokupna društva, a samim tim i medije“, rekla je Mijatović.

 

Prema njenim rečima, potrebno je i da novinari budu solidarni u odbrani dostojanstva profesije i da se za to bore „u jednom glasu“ i nezavisno od političkih struktura.

 

Ona je dodala da Srbiji, kao i drugim zemljama regiona, predstoji digitalizacija koja mora biti obavljena na brz i ispravan način, jer je to važno za medije, novinare, kao i građane tih zemalja.

 

„Gledamo na to kao na nešto što se neće tako brzo desiti, a to je iza ugla. Digitalizacija je tu i ako se ne uradi na pravi i što brži način, u ovoj regiji ostaće analogne rupe u kojima mediji neće moći da prežive“, kazala je Mijatović.

 

Kako je navela, digitalizacija i nove tehnologije potrebni su da bi se novinarstvo diglo na viši nivo obrazovanosti koji je već odavno dostignut u mnogim državama.

 

„Pored novca koji treba naći za digitalizaciju i ispravnog planiranja frekventnog spektra, potrebno je objasniti građanima na koji način će digitalne tehnologije promeniti njihove živote, šta će im sve biti na raspolaganju i kako to mogu da koriste“, dodala je Mijatović.

 

Kako je navela, u postupku digitalizacije novinari i mediji imaju ogromnu ulogu i obavezu, i to pre svega javni medijski servis, a onda i svi ostali koji učestvuju na tržištu.

 

„Digitalizacija je segment koji moja kancelarija pomno prati i to ne sa tehničke strane, nego po pitanju očuvanja pluralizma u medijima“, rekla je Mijatović i dodala da je taj postupak jedan od prioriteta.

 

Ona je rekla da u Srbiji još ne postoje slučajevi ograničavanja medijske slobode u takozvanom „sajber“ prostoru, ali da se u svetu događa sve više napada na novinare koji objavljuju tekstove na internetu.

 

„Možda je pesimistično reći da čak i u vreme novih tehnologija i digitalizacije moramo da se borimo za slobodu izražavanja na Internetu. To je ogroman problem jer su napadnute čitave brigade mladih koji nisu novinari, ali koriste nove tehnologije i sprečava se njihovo kritičko mišljenje“, ukazala je Mijatović.

 

Mijatović je dodala da će u Srbiji biti neophodno donošenje zakonske regulative kojom će se sprečiti gušenje slobode govora na Internetu, kao što se propisima sprečava i zloupotreba sajber prostora.

 

„Legitimno je pravo države da odlučuje o tome kako će zaštiti građane, ali ako primetim da se to koristi kao neka vrsta opravdanja da se kritičko mišljenje spreči u ime nacionalne sigurnosti, jasno kažem da se to neće dozvoliti“, rekla je Mijatović.

 

Ona je ocenila da sloboda govora istovremeno ne znači anarhiju, ali da već postoji efikasna međunarodna saradnja i dosta inicijativa u sprečavanju zloupotrebe Interneta.

 

„Kada govorimo o Internetu, svi još tapkamo u mraku i pokušavamo da nađemo način da rešimo probleme, a da se pritom ne ugrozi i ograniči sloboda govora“, rekla je Mijatović.

(Beta)