Skip to main content

Preokret u Moldaviji: Maja Sandu vodi na predsedničkim izborima, polovina građana, ipak, glasala za ulazak u EU

Planeta 21. окт 2024.
2 min čitanja

Konačan ishod izjašnjavanja još nije izvestan

Aktuelna predsednica Moldavije Maja Sandu vodi na predsedničkim izborima, a rano jutros, kako su preneli mediji, saopšteno je da je ona na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova, dobila podršku 41,91 odsto birača.

Nakon prebrojanih 98,42 posto listića, za ulazak u Evropsku uniju glasalo je 732.967 osoba, dok je protiv bilo 730.682. Razlika je, dakle, 2285 glasova u korist ulaska Moldavije u Uniju.

Na jučerašnjem referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, prema poslednjim rezultatima, polovina glasača koji su izašli na birališta izjasnila se za opciju „za“.

Na osnovu 98,42 odsto prebrojanih glasova, na sajtu Centralne izborne komisije Moldavije je objavljeno da je 50 odsto Moldavaca glasalo „za“ uprkos pritiscima iz Rusije, piše Rojters, prenosi N1.

Konačan ishod izjašnjavanja još nije izvestan, jer su delimični rezultati, objavljeni pre nekoliko sati, pokazali da je 57 odsto Moldavaca bilo neodlučno u vezi sa pristupanjem EU.

Iza Sandu u trci za mesto predsednika prvi je, na osnovu 50 odsto obrađenih podataka, bivši generalni tužilac Aleksandar Stojanoglo sa 29 odsto, lider Naše stranke Renato Usatij ima 14 odsto, bivša tužiteljka Viktorija Furtune šest, Irina Vlah pet i bivši premijer Vasilij Tarlev tri odsto glasova, preneo je sinoć Tass.

Pobednik izbora biće kandidat koji dobije više od polovine glasova, a ako niko ne pređe 50 odsto, u drugom krugu 3. novembra biraće se između dvoje prvoplasiranih u prvom krugu.

Na referendumu je od građana traženo da odgovore na pitanje: „Da li podržavate promenu Ustava radi pridruživanja Moldavije Evropskoj uniji?“

U slučaju uspeha, preambula Ustava biće dopunjena rečima: „Potvrđivanje evropskog identiteta naroda Republike Moldavije i nepovratnost evropskog kursa Republike Moldavije, proglašavanje integracije u Evropsku uniju kao strateški cilj Republike Moldavije“.

Ustav bi tada bio dopunjen novim članom u kom bi stajalo da će pristupanje Moldavije osnivačkim ugovorima EU biti utvrđeno parlamentarnim zakonom i da će ti ugovori i pravni akti „imati prednost u odnsu na bilo koje protivrečne odredbe domaćeg zakona“.

(Danas/foto: Pixabay)