Skip to main content

Javna debata NDNV-a u Beogradu: Lokalni novinari diskriminisani i marginalizovani

Info 15. окт 2024.
2 min čitanja

Očuvanje lokalnih medija ključno za zaštitu osnovnih ljudskih i građanskih prava, vladavinu prava i kontrolu vlasti

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) održaće u Beogradu u sredu, 16. oktobra, javnu debatu o značaju lokalnog informisanja i poboljšanju ambijenta za rad novinara u lokalnim multetničkim sredinama koji su često izloženi različitim oblicima diskriminacije, pretnji i pritisaka.

Tribina će se održati u prostorijama ANEM-a, Obilićev venac 2 (Tanjug), sa početkom u 15 časova.

Cij pokretnja javne debate je informisanja šire javnosti o značaju lokalnog novinarstva, ali i iniciranje unapređenja mehanizama zaštite novinara i očuvanja standarda profesije.

Na tribini će govoriti: Jovanka Marović (Glas Šumadije), Nikola Kočović (Radio Sto plus), Veran Matić (ANEM), Branka Dragović Savić (glavna i odgovorna urednica Autonomije) i Veljko Milić (pravni ekspert NDNV). Razgovor će moderirati Dinko Gruhonjić, programski direktor NDNV-a.

NDNV će na tribini predstaviti godišnji izveštaj o diskriminaciji i drugim vrstama pritisaka i pretnji kojima su izloženi lokalni novinari „Lokalne institucije suspendovale javnost, novinari nepoželjni, građani u medijskom mraku“.

NDNV je analizu pripremio na osnovu jednogodišnjeg monitoringa izveštaja Mreže poverenika koji su u periodu od avgusta 2023. do avgusta 2024. beležili slučajeve diskriminacije, pritisaka i pretnji kojima su bili izloženi lokalni novinari iz deset multietničkih sredina.

Izveštaji poverenika NDNV-a nedvosmisleno upućuju na zaključak da su glavni generatori diskriminacije novinara u Srbiji javni funkcioneri i zvaničnici vladajućih političkih stranaka.

Onemogućavanjem rada loklanih novinara i uskraćivanjem informacija od javnog interesa, te etiketiranjem profesionalnih novinara i medija koji izveštavaju kritički urušava se poverenje građana u odgovorno novinarstvo i značaj takvog novinarstva po očuvanje i zaštitu osnovnih ljudskih i građanskih prava, vladavinu prava i kontrolu vlasti.

Rad lokalnih novinara često je skrajnut i kad je reč o široj medijskoj zajednici, pošto je javno informisanje u Srbiji u velikoj meri centralizovano, te lokalne teme vrlo retko i jako teško dolaze do šire publike, a time je i angažman lokalnih novinara i medija manje vidljiv. Tim više, i problemi sa kojima se suočavaju nisu adekvatno istaknuti, niti prepozanti prilikom donošenja strateških medijskih dokumenata.

Analiza je nastala u okviru projekta „Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji“ podržanim od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji (program MATRA).

(Autonomija)