Skip to main content

Inicijativa mladih za ljudska prava: Ministarstvo za pomirenje da osudi prakse poricanja ratnih zločina

Vojvodina 13. окт 2024.
2 min čitanja

"Svedočimo kontinuiranoj politici nekažnjivosti ratnih zločina i slavljenja osuđenih ratnih zločinaca od strane vlasti u Srbiji"

Inicijativa mladih za ljudska prava postavila je danas 13. oktobra umetničku instalaciju pod nazivom “Odraz istine o Srebrenici” u centru Zrenjanina kao reakciju na tribinu koja se održava u ovom gradu, a na kojoj će biti predstavljena knjiga narodnog poslanika Aleksandra Pavića kojom se opravdava genocid u Srebrenici.

Iz Inicijative su pozvali lokalne vlasti da ne ustupaju javne prostore i ne daju podršku za negiranje zločina, a Ministarstvo za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost da reaguje na zloupotrebe institucija kojima se poriču ratni zločini.

Organizacija je u saopštenju navela da se na današnjoj tribini u hotelu “Vojvodina” u Zrenjaninu promoviše knjiga “Zabranjena istina o Srebrenici”, a da su prethodnih nedelju dana u tom gradu bili oblepljeni plakati kojima se najavljuje ta tribina u Baroknoj sali Gradske kuće, ali je naknadno mesto održavanja promenjeno.

“Posebno je problematično što su govornici i organizatori tribine narodni poslanici poslaničke grupe ‘“’Mi snaga iz naroda – dr Branimir Nestorović’”’: Aleksandar Pavić (autor knjige), Branimir Nestorović (izdavač knjige) i Branko Lukić (advokat Ratka Mladića). U knjizi Aleksandra Pavića, koja je prvi put izdata 2007. godine, osporavaju se sudski utvrđene činjenice koje su utvrdili Međunarodni krvični tribunal za bivšu Jugoslaviju (MKTJ) i Međunarodni sud pravde (MSP). Ad hoc sudovi UN-a, odnosno MKTJ i njegov pravni naslednik, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS) su u 15 slučajeva utvrdili i dokazali da je u Srebrenici počinjen genocid”, ukazala je Inicijativa.

U saopštenju se dodaje da su u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore u decembru 2023. godine i za lokalne izbore juna 2024. godine kandidati ovog političkog pokreta predvođeni Branimirom Nestorovićem poricali su genocid u Srebrenci, uz ocenu da je u pitanju “poznata populistička tehnika kako bi dobili poslanička mesta u Skupštini Srbije”.

“Tako je Aleksandar Pavić, u decembru prošle godine izjavio da je ‘Srebrenica očigledna režija zapadnih sila – SAD, Velike Britanije i Francuske, sa ciljem stavljanja Srba i srpskog faktora u permanentnu defanzivu’. Branimir Nestorović, poznat po širenju teorija zavere i govoru mržnje prema manjinama, povodom nacrta Rezolucije Generalne skupštine o sećanju na genocid u Srebrenici, aprila 2024. godine rekao je da ova rezolucija predstavlja ‘opomenu Srbima da raskrste sa Zapadom’”, ukazali su iz Inicijative.

Iz te organizacije su upozorili da svedočimo kontinuiranoj politici nekažnjivosti ratnih zločina i slavljenja osuđenih ratnih zločinaca od strane vlasti u Srbiji, te naveli primer govora Vladimira Lazarevića u petak 11. oktobra u Loznici na državnoj dodeli boračkih spomenica.

“Izjave, postupci i javni skupovi predstavnika, kako vlasti tako i parlamentarne opozicije, kojima se instrumentalizuje patnja porodica žrtava i podriva pravda moraju biti osuđeni od svih političkih aktera u Srbiji kojima je stalo do pomirenja u regionu Zapadnog Balkana”, poručila je Inicijatva mladih za ljudska prava.

(Autonomija)