Skip to main content

Generalna skupština UN podržala palestinsku rezoluciju o okončanju izraelske okupacije

Planeta 18. сеп 2024.
< 1 min čitanja

Za rezoluciju je glasalo 124 od 193 članova svetskog tela, 14 je bilo protiv uz, 43 uzdržana

Generalna skupština UN je danas velikom većinom glasova podržala neobavezujuću palestinsku rezoluciju kojom se zahteva da Izrael okonča svoje „nezakonito prisustvo“ u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali u roku od godinu dana.

Za rezoluciju je glasalo 124 od 193 članova svetskog tela, 14 je bilo protiv uz, 43 uzdržana.

Rezolucijom se takođe zahteva povlačenje svih izraelskih snaga i evakuacija jevrejskih naseljenika s okupiranih paletinskih teritorija „bez odlaganja“.

Prema rezoluciji koju kosponzorira Turska zajedno s više od 50 država članica UN-a, izraelska okupacija palestinskih teritorija nezakonita je prema međunarodnom pravu, uključujući odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Vijeća sigurnosti UN-a.

Napominjući da izraelska ilegalna naselja krše međunarodno pravo, u rezoluciji je istaknuto da palestinski narod ima pravo na samoopredjeljenje prema Povelji UN-a.

Ponovo je potvrđeno da je pitanje Palestine „trajna odgovornost Ujedinjenih naroda“ dok se ne riješi u skladu s međunarodnim pravom, jer se ističe hitna potreba da Izrael okonča okupaciju koja je započela 1967. godine.

Rezolucijom se dalje poziva generalni sekretar UN-a Antonio Guterres da podnese izvještaj o implementaciji rezolucije u roku od tri mjeseca od njenog usvajanja, prenosi Anadolija.

Stalno predstavništvo Palestine podnijelo je Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, nakon što je u maju ova država ostvarila dodatna prava u ovom međunarodnom tijelu, historijski nacrt rezolucije kojim se traži okončanje izraelske okupacije palestinskih teritorija u roku od 12 mjeseci.

Ambasador Izraela u UN Dani Danon je rezoluciju označio „pokušajem da se uništi Izrael diplomatskim terorizmom“ koji nikada ne pominje zločine Hamasa i „ignoriše istinu, iskrivljuje činjenice i menja realnost fikcijom“.

Među zemljama regiona Bosna i Hercegovina, Slovenija i Crna Gora su podržale rezoluciju, dok su Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija bile suzdržane.

(Beta/AP/Anadolija, foto: Pixabay)