Skip to main content

Udar na IT-sektor u svijetu, poremećen rad banaka, medija i aviokompanija

Planeta 19. јул 2024.
2 min čitanja

Problemi su počeli u Australji, potom u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj i Španiji

Nakon što je Australiju pogodio veliki udar na IT-sektor, koji je poremetio rad banaka, telekoma, medija i aviokompanija, slični problemi pojavili su se i drugdje u svijetu – u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Španiji…

Probleme su u Velikoj Britaniji prijavile željezničke kompanije, dio vodećih kompanija prizemljio je letove u SAD-u, a probleme su prijavili i aerodromi u Njemačkoj i Španiji.

“Ne možemo pristupiti dijagramima vozača na određenim lokacijama, što dovodi do potencijalnih otkazivanja u kratkom roku. Pogođeni su i drugi ključni sistemi”, navele su britanske željezničke kompanije na svojoj web stranici.

U problemu su se našle i neke medijske kompanije, poput Sky Newsa, a oglasio se i Microsoft koji ima problema sa tzv. 365 aplikacijama.

Australija: Tehnički ispad velikih razmjera

Australijski nacionalni koordinator za kibernetičku sigurnost rekao je u petak da je svjestan “tehničkog ispada velikih razmjera, koji je utjecao na brojne kompanije i usluge diljem zemlje”.

“Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane, koju koriste pogođene kompanije”, rekla je agencija u izjavi.

Nema informacija koje bi sugerirale da je riječ o kibernetičkom sigurnosnom incidentu. Nastavljamo sarađivati ​​s ključnim dioničarima.”

Australia Broadcasting Corporation i Network Ten rekli su da su njihovi sistemi pogođeni prekidom.

Policija u državi New South Wales rekla je da je upoznata s prekidom i da svako ko se suoči s hitnim slučajem treba nazvati broj hitne pomoći.

Problemi i u Hrvatskoj

Tehničke probleme ima i Hrvatska kontrola leta, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“Jutros sam dobio informaciju da Hrvatska kontrola zračne plovidbe ima određene poteškoće, operativno sve radi, ali u administrativnom programu koji koriste došlo je do određenog kvara, to nije nikakav kibernetički napad nego je kvar u tom programu”, izjavio je Butković u Crikvenici, prenijela je Hina.

Istaknuo je pritom da Hrvatska kontrola zračne plovidbe normalno funkcionira i njihove operacije nisu dovedene u pitanje kao i da su državne službe uključene u rješavanje problema.

(Al Jazeera/agencije/foto: Pixabay)