Skip to main content

Banatski Dvor: Ugašeno obrazovanje na mađarskom

Autonomija 12. сеп 2012.
< 1 min čitanja

Nakon štoje u Banatskom Dvoru proletos jedini osnovac četvrtog razreda završio školsku godinu, a mađarski prvaci nisu upisani (mada je bilo dva kandidata, ali su oni dospeli u srpsko odeljenje), prestalo je da postoji mađarsko odeljenje u lokalnoj školi. Ovo, praktično, znači i kraj obrazovanja na mađarskom jeziku u ovom selu u opštini Žitište.

 

Učiteljica je, privremeno, dobila posao u susednom selu Torda. Ukoliko narednih godina bude potrebe za obrazovanjem na mađarskomm nastavnom jeziku u Banatskom Dvoru, u tom slučaju će najverovatnije ona biti vraćena. To je za „Mađar so“ potvrdio načelnik školske uprave za Banat.

 

Banatski Dvor spada među ona naselja u kojima se sastav stanovništva u poslednje dve decenije značajno promenio. Početkom devedesetih godina su ovde još u većini živeli Mađari, ali je nakon izbegličkih talasa struktura stanovništva izmenjena.

 

Staniša Banjanin je ocenio da se nigde u Evropi prema nacionalnim zajednicama ne odnose korektnije nego što je to kod nas i naveo da je ovo nadležni ministar dokazao i ove godine. – Pre dve godine samo u Banatu nije došlo do spajanja 58 mađarskih odeljenja, i pored toga što bi to zakon zahtevao. I ove godine je bilo preko 30 takvih slučajeva. A, ukoliko u bliskoj budućnosti upišu u školu u Banatskom Dvoru makar i jedno dete koje bi želelo da se školuje na mađarskom, onda ćemo mu to omogućiti – rekao je načelnik školske uprave za Banat. On je, međutim, ocenio i da tokom racionalizacije obrazovnog sistema ne bi smela da se pravi razlika između učenika, a zamerio je i što se pojedinci, kako je rekao, ističući interese učenika, zapravo bore za svoja radna mesta.

 

(Magyar Szo)