Skip to main content

Abas: Palestinska uprava će preuzeti odgovornost nad Gazom ako bude političkog rešenja

Planeta 05. нов 2023.
< 1 min čitanja

"PLO je jedini legitimni predstvnik palestinskog naroda"

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na Zapadnoj obali da je Palestinska uprava spremna da preuzme punu odgovornost nad Pojasom Gaze u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja.

To političko rešenje bi obuhvatilo okupiranu Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Gazu posle okončanja izraelskog rata protiv Hamasa koji vlada Gazom.

Abas je naglasio da se bezbednost i mir mogu postići okončanjem izraelske vojne kontrole nad teritorijom „države Palestine“ i priznanjem istočnog Jerusalima kao njenog glavnog grada, preneli su izraelski mediji.

On je takođe ponovio da Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) jeste jedini legitimni predstvnik palestinskog naroda i jedina odlučuje.

U PLO dominira umereniji, Abasov Fatah, rival Hamasu, koji je 2007. godine silom preuzeo vlast u Gazi.

„Hamasovci“ su tada pobedili snage lojalne Fatahu koji od tada u okviru Palestinske uprave kontroliše samo delove druge palestinske teritorije Zapadne obale.

Saopštenje je objavljeno u vreme spekulacija ko bi mogao da vlada palestinskom enklavom na obali Sredozemnog mora i strahovanja da bi mogao nastati vakuum vlasti, pošto se Izrael zarekao da će uništiti Hamas u ratu.

(Beta, foto: Pixabay)