Skip to main content

Đonović: Gašenje Gradske RTV samo jedan od ciljeva ka nestanku Crne Gore

Jugoslavija 05. авг 2023.
2 min čitanja

Jakič: Polititika može pokušati diskreditovati kritičke medije tako što će ih optužiti za širenje govora mržnje

Od osnivanja, Gradska RTV bila je izložena napadima i etiketiranju dijela političkog i društvenog spektra. Poslednjih dana svjedočimo kulminaciji tih napada, uključujući i to da smo optuženi za širenje govora mržnje. Gradska Televizija će u narednom periodu pitati svoje sagovornike, ali i one koji su, namjerno i smišljeno, odbijali da to budu, da li su u našim emisijama ikada prepoznali ono za šta nas optužuju.

Gradska TV je televizija istine, razuma, i opstanka Crne Gore, te samo oni koji su suprotstavljeni takvim vrijednostima mogu reći da se ona služi govorom mržnje bez ikakavih dokaza, smatra politički analitičar Ranko Đonović.

” Bojim se da, ako za vašu televiziju nema mjesta u Crnoj Gori, među svim medijima – i ako ona treba da prestane da postoji, da tada neće biti mjesta ni za Crnu Goru među državama svjetske porodice država. Sve što se dešava u protekle tri i po godine upravo ima za cilj nestanak Crne Gore. Vi ste na tom putu samo jedan od njihovih ciljeva. Ne možemo razgovarati je li to istina i nije – to se apsolutno da vidjeti, ko hoće da vidi – a ko neće, njemu ne mogu pomoći ni svi dokazi “, ističe Đonović.

Jakič: Novinari i novinarke Gradske su kritički odgovorni, objektivni i profesionalni

Novinari i novinarke Gradske su kritički odgovorni, objektivni i profesionalni, smatra Roman Jakič, nekadašnji europarlamentarac i koordinator Liberalne mreže Jugoistočne Evrope. Kako ističe, postoje različiti motivi zašto političari mogu optužiti neki medij da širi govor mržnje.

”Polititika može pokušati diskreditovati kritičke medije tako što će ih optužiti za širenje govora mržnje, kako bi umanjili njihovu kredibilnost i uticaj. Kad su suočeni sa kritikama ili neugodnim pitanjima od strane medija, politički akteri mogu pokušati skrenuti pažnju sa sebe ili sa svojih postupaka tako što će optužiti medije za širenje govora mržnje. Ja bih još pomenuo, to je kontrola javnog mnenja. Odnosno optuživanje kritičnih medija za širenje govora mrženje, politika može pokušati postaviti sebe kao zaštitnika javnosti od “nepoželjnih medija” “, navodi Jakič.

Političari na taj način pokušavaju da ograniče slobodu medija i kontrolišu javno mnjenje u svoju korist, što je slučaj u bilo kojoj zemlji u kojoj postoje autoritarni politički akteri, poručio je Jakič.

(Gradski portal, Foto: Gradski portal)