Skip to main content

Pajtić: Ne pada nam na pamet da menjamo Statut

Autonomija 06. нов 2009.
2 min čitanja

bojan-pajtic.jpgPredsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da Skupština Vojvodine neće suštinski menjati tekst Statuta.
„Ne pada nam na pamet niti da suštinski menjamo statut, niti da uopšte više intervenišemo na njegovom tekstu nakon što u subotu održimo sednicu Skupštine Vojvodine“, rekao je Pajtić za sutrašnji novosadski „Dnevnik“.
Prema njegovim rečima, pokrajinski parlament na sutrašnjoj sednici može samo doneti zaključak o pravno-tehničkom usaglašavanju zakona o nadležnostima Vojvodine i Statuta.
„Posle ove sednice više neće biti sednica Skupštine Vojvodine koje bi se bavile Statutom, osim one na kojoj će taj akt biti proglašen. Ukoliko u Skupštini Srbije i bude promena u Predlogu zakona o nadležnostima, mi ipak nećemo menjati statut. On ostaje ovakav kakav je!“, rekao je Pajtić.
Dodao je da je Statut odraz raspoloženja dve trećine poslanika Skupštine Vojvodine, a time i raspoloženja i potrebe velike većine građana pokrajine.
On je poručio i da su netačne teze da je vojvođanski statut podzakonski akt i objasnio da se najviši pravni akt Pokrajine ne donosi na osnovu zakona već na osnovu Ustava pa se samim tim ne može menjati u Skupštini Srbije.
„Statut ni u kom smislu ne može biti podzakonski akt, niti se može menjati amandmanima u Skupštini Srbije. Statut može menjati samo dvotrećinska većina u Skupštini Vojvodine“, kazao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, proces usaglašavanja Statuta između Novog Sada i Beograda trajao je više od godinu dana zato što vojvođanske vlasti nisu pristajale na suštinske izmene predloga statuta, uprkos pritiscima i opozicije i dela javnosti, ali i pritiscima unutar vladajuće koalicije.
„Nije nikakva tajna da je i u samoj Demokratskoj stranci bilo problema da se postigne konsenzus. Ali, DS je još jednom pokazao da je unutar naše političke organizacije ipak dominatna svest o potrebi modernizacije društva“, rekao je Pajtić.
Pokrajinski premijer je precizirao da su pritisci dolazili i od pojedinaca iz SANU, od pojedinaca iz Srpske pravoslavne crkve, od nekih analitičara.
On je naveo da će nakon usvajanja Statuta i zakona o nadležnostima, Pokrajina dobiti više od 150 novih nadležnosti, ali i razvojnu banku i predstavništvo u Briselu, što je važno zbog evropskih fondova i dobijanja para za dalji razvoj Vojvodine.
„Donošenjem zakona i statuta čini se korak napred i brzo će biti vidljivo da se privreda brže razvija, a da je administracija ne samo efikasnija, nego i jeftinija“, kazao je Pajtić.
Ocenio je da su Statut i zakon o nadležnostima Vojvodine „maksimum“ koji se mogao postići u ovom političkom trenutku. „Ni iz ovog ustava ni iz ovog političkog ambijenta nije se moglo ostvariti više“, rekao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, tek neki novi ustav bi pružio institucionalni osnov da se položaj Vojvodine definiše još šire. „Ali, realno gledajući, ne vidim da ćemo taj novi ustav dobiti tako brzo. No, ovo jeste neki početak tog procesa regionalizacije, odnosno ustavnih promena“, rekao je Pajtić.
(Beta)