Skip to main content

Blic: Imovinu Pokrajine utvrdiće posebni zakon

Autonomija 21. окт 2009.
2 min čitanja

blic_logo.jpgVlada Srbije do kraja ove nedelje trebalo bi da usvoji Nacrt zakona o nadležnostima Vojvodine i uputi ga na razmatranje republičkom parlamentu, a u međuvremenu bi pokrajinski poslanici predloženi statut pokrajine usaglasili sa nacrtom zakona o nadležnostima kako bi ova dva dokumenta u paketu našla na dnevnom redu republičkog parlamenta.
Radna grupa Vlade Srbije uradila je pravno-tehničke izmene statuta i konačno sačinila Predlog pratećeg zakona. Oba dokumenta mogla bi da se nađu u Skupštini Vojvodine na ponovnom usvajanju već za dve nedelje.
Dogovorene su izmene, kako je za „Blic“ potvrdio, predsednik poslaničkog kluba „Za evropsku Vojvodinu“ u pokrajinskom parlamentu, član Izvršnog veća Vojvodine i funkcioner DS Dragoslav Petrović, koje „suštinski ne remete osnovni tekst statuta“. Prema tom dogovoru posle pravno tehničkih izmena statuta Vojvodina neće biti, kako piše u prvom članu dosadašnjeg predloga, „sastavni deo jedinstvenog kulturnog, civilizacijskog, ekonomskog i geografskog prostora srednje Evrope“ već „evropski region“. Pravnotehničkom redakturom „ispeglan“ je član 16 pa Vojvodini neće „zaključivati međunarodne ugovore“, kako predviđa sadašnji član, već samo „međuregionalne sporazume“. Članom 10 je bilo predviđeno da glavni grad bude Novi Sad, ali je ova sintagma zamenjena terminom „sedište“ nakon što je preovladalo mišljenje da država može imati samo jedan glavni grad. Iz aktuelnog statuta biće izbrisana odrednica po kojoj je Vojvodina mogla da donosi zakone, odnosno „Odluke Skupštine AP Vojvodine koje će imati snagu zakona“.
Što se tiče određivanja službene upotrebe jezika postignut je dogovor da se to pitanje reguliše posebnim zakonom, a do tada će to pravo, kao i do sada, ostati republici. Sličnu sudbinu čeka i pravo pokrajine na imovinu pošto će se to regulisati posebnim zakonom, a ne statutom. Inače, ovaj zakon ne zadire u terminološka rešenja koja se odnose na buduće ime pokrajinske administracije i njenih organa. Ono što je, međutim, izvesno jeste da se predloženi član 29 po kojem pokrajina ima pravo na sopstvenu razvojnu banku (ta uloga je namenjena „Metals banci“ u kojoj je Izvršno već preuzeto 62 odsto kapitala) neće menjati. U statutu će ostati pravo da pokrajina osnuje Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti pošto se ne radi o nacionalnoj akademiji već regionalnom naučnom društvu. Vojvodina će u buduće, kao što sadašnji predlog statuta predviđa, uređivati i određivati mrežu sudova na svojoj teritoriji. Pokrajina će brinuti o privrednom, agrarnom i turističkom razvoju i u tom smislu osnivati javna preduzeća, fondove i agencije koje će se starati o privrednom i regionalnom razvoju.
Regionalna kancelarija u Briselu
Usaglašen je i član koji je davao pokrajini pravo da otvara diplomatska predstavništva po svetu. To je potvrdio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nedavno u Novom Sadu.
– Kancelarija Vojvodine u Briselu ne znači predstavljanje pokrajine pred EU, već ono što treba da bude – regionalna zastupanje, odnosno most između regije Brisela i regije Vojvodine – objasnio je Jeremić.
(Blic)