Skip to main content

Knjiga o Karolju Selešu, karikaturisti i Monikinom ocu

Info 11. апр 2012.
2 min čitanja

Novosadski novinar Vladimir Todorović priredio je knjigu “Hiz vej” (His Way), posvećenu pokojnom Karolju Selešu, nekadašnjem karikaturisti i ocu bivše prve teniserke sveta Monike Seleš, koja je rođena i odrasla u glavnom gradu Vojvodine.

Todorović je agenciji Beta rekao da je knjigu objavio jer smatra da je Karolj Seleš zadužio Novi Sad, ne samo zbog toga što je bio Monikin prvi trener i najveći podsticaj u njenom teniskom razvoju, već i zbog toga što je bio izuzetan karikaturista i čovek veoma širokih interesovanja.

“Porodica Seleš je mnogo uradila da se ime Novog Sada pokaže u najlepšem svetlu, širom sveta”, kazao je Todorović.

Knjiga je zbirka tekstova o Karolju Selešu, koje su pisali njegovi nekadašnj prijatelji i kolege.

Između ostalih, pisali su teniski treneri Nikola Pilić i Biljana Veselinović, reditelj Tibor Vajda, akademik Đorđe Đukić, karikaturisti Pal Lephaft i Jugoslav Vlahović, arhitekta i bivši reprezentativac u skoku u vis Đorđe Majtan, novinar i fudbalski stručnjak Ferenc Arok i drugi.

Knjiga je ilustrovana i karikaturama pokojnog Seleeša, kao i fotografijama porodice Seleš.

„Prebacivali su mi da sam ćerki oteo detinjstvo i uskratio joj igračke. A ona je svoju igračku sama izabrala. Nisu to bile ni lutke ni plišani medvedići. Imala je jedva šest godina kada se, posmatrajući starijeg brata Zoltana kako igra, i sama dohvatila reketa. U početku je sve prihvatala sa dečjim ushićenjem, kao zabavu. No, ubrzo smo shvatili da je vrag odneo šalu…”, rekao je jednom prilikom Karolj Seleš, a stoji na koricama knjige.

„Moj otac nije bio samo moj tata, trener, menadžer… bio je moj najbolji prijatelj. Dokle god je mogao bio je uz mene kada sam trenirala, putovala, takmičila se…A onda, jednog dana… Više od rane u Hamburgu bolelo je to kada sam tokom meča iz navike bacala pogled u gledalište i shvatila da je za mene najvažnije mesto u njemu zauvek ostalo prazno”, kazala je Monika Seleš 2000. godine, što se takođe nalazi na koricama knjige.

Karolj Seleš (1933-1998) nedavno je dobio i ulicu u Novom Sadu, a tu inicijativu je podnelo „Udruženje prijateljstvo – Baratsag“, čiji je Vladimir Todorović predsednik.

(Beta)