Skip to main content

Izložba mapa i planova Petrovaradinske tvrđave

Info 10. апр 2012.
< 1 min čitanja

Izložba mapa i planova Petrovaradinske tvrđave otvorena je danas u centru grada, na uličnim panoima u Ulici kralja Aleksandra.

Tokom sledeće dve nedelje Novosađani će imati prilike da vide planove, mape i skice pojedinih objekata i same Tvrđave iz 17, 18. i 19. veka, koji potiču iz Austrijskog državnog arhiva u Beču.

Na izložbi je predstavljen deo kartografske dokumentacije, koju su tokom 2010. i 2011. godine predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović i direktor Istorijskog arhiva grada Bogoljub Savin doneli iz Beča.

Aleksandar Jovanović danas je rekao da je prikupljanje planova Tvrđave imalo za cilj širenje znanja o Petrovaradinskoj tvrđavi.

„Blago koje imamo u Novom Sadu, jedinstveno je ne samo kod nas već i u čitavoj Evropi. Važno je da imamo jasnu sliku šta mi želimo da napravimo od Tvrđave. Da bismo to imali, treba da znamo šta je Petrovaradinska tvrđava”, poručio je Jovanović.

Dodao je da su ovo „mali koraci” ka ispunjenju glavnog cilja: da se od Tvrđave napravi turistička i privredna aktrakcija.

Bogoljub Savin je objasnio da izloženi planovi ne predstavljaju sve dokumente te vrste o Tvrđavi, već njihov najvažniji deo.

Najstariji izloženi plan Petrovaradinske tvrđave datira iz 1688. godine, a među skicama se mogu videti i drugi planovi, kako objekti tako i sama Tvrđava.

Pored Austrijskog državnog arhiva, na prikupljanju građe o Tvrđavi sarađivalo se i sa arhivima u Budimpešti i u Zagrebu.

(Autonomija)