Skip to main content

Cedem: SNS 30, DS 27 odsto

Vojvodina 09. апр 2012.
2 min čitanja

Centar za demokratiju i razvoj (CEDEM) prezentovao je danas istraživanje javnog mnjenja, prema kojem koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) uživa podršku 30 odsto ispitanika, a koalicija oko Demokratske stranke (DS) 27 odsto.

Prema rezultatima tog istraživanja, 10 odsto ispitanika se izjasnilo za koaliciju “Preokret”, devet odsto za koaliciju SPS-PUPS-JS, sedam odsto za radikale, a pet odsto za Demokratsku stranku Srbije (DSS).

Ispod cenzusa prema ovom istraživanju ostali bi Ujedinjeni regioni Srbije (URS), koje podržava tri odsto ispitanika, i Dveri sa jedan odsto, rečeno je na konferenciji za novinare u Medija centru Vojvodine.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 21. do 25. marta, metodom telefonske ankete, na reprezentativnom uzorku od 830 ispitanika.

Kada je Vojvodina u pitanju, koalicija okupljena oko DS-a uživa podršku 27 odsto ispitanika, koalicija predvođena SNS-om 25, a slede Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) sa 10, Savez vojvođanskih Mađara sa devet (SVM), radikali sa sedam, SPS-PUPS-JS-SDPS sa šest i „Preokret” sa pet odsto.

Ispod cenzusa na izborima za Skupštinu Vojvodine po proporcionalnom sistemu, prema ovom istraživanju, ostaće DSS, URS i Dveri.

Istraživanje koje se tiče pokrajinskih izbora rađeno je u periodu od 27. do 31. marta, telefonskom anketom, na reprezentativnom uzorku od 800 ispitanika.

Na lokalnim izborima u Novom Sadu 27 odsto ispitanika se izjasnilo da bi podržalo koaliciju okupljenu oko SNS-a, 25 odsto DS, zatim 15 odsto LSV, radikale 11 odsto i SPS-PUPS-JS-SDPS pet odsto.

Ispod cenzusa u Gradu Novom Sadu, prema ovom istraživanju, ostaće DSS, „Preokret”, URS i SVM.

Istraživanje za Novi Sad rađeno je u periodu od 1. do 5. aprila, telefonskom anketom, na reprezentativnom uzorku od 750 ispitanika.

Sigurno će na izbore izaći 57 odsto ispitanika iz cele Srbije, 51 odsto iz Novog Sada i 50 odsto iz Vojvodine.

Kada je u pitanju stav ispitanika prema priključenju Srbije Evropskoj Uniji, 58 njih u Novom Sadu je „za”, u Vojvodini 57, a ukupno u Srbiji 54 odsto.

Decidirano protiv priključenja je 32 odsto ispitanika u Srbiji, 30 odsto u Novom Sadu i 29 odsto u Vojvodini.

(Autonomija)