Skip to main content

Kostreš: Očekujem da Cvetković ispuni obećanje

Vojvodina 07. апр 2012.
< 1 min čitanja

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš rekao je da ne sumnja da će premijer Srbije Mirko Cvetković ispuniti obećanje i doneti uredbu o prenosu dela imovine Vojvodini, što je dogovorio sa LSV uoči usvajanja Zakona o javnoj svojini u septembru.

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) prošle sedmice je saopštio da je rok za donošenje te uredbe istekao 4. aprila.

Prema dogovoru LSV-a i Cvetkovića, ta uredba je trebalo da omogući da se Vojvodini prenese imovina Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, Radio-televizije Vojvodine, Novosadskog sajma, Petrovaradinske tvrđave, Rudnika u Kovinu i Društvenog preduzeća “Novi Sad – Gas”.

Bojan Kostreš je za današnji novosadski Dnevnik ocenio da kašnjenje ne znači da taj proces neće biti završen.

On je kazao da je i sam nezadovoljan zbog kašnjenja, ali je dodao da dosadašnja praksa pokazuje da su sva pitanja vezana za Vojvodinu „uvek rešavana u zakašnjenju”, poput donošenja Statuta pokrajine, koji je kasnio 14 meseci, do Zakona o javnoj svojini „koji je kasnio 12 godina”.

“Ali očekujem da će premijer Srbije Mirko Cvetković održati reč i nemam razloga da sumnjam da će Vojvodini biti vraćena ova imovina, kako je to i dogovoreno”, kazao je Kostreš.

On je za SVM rekao da je preuzeo ulogu kritičara, ali je ocenio da ta stranka „nije u stanju da uradi ništa konkretno za Vojvodinu, čak ni s funkcije predsednika pokrajinskog parlamenta” (Šandora Egerešija).

Upitao je zašto SVM nije podržao inicjativu LSV-a u Skupštini Vojvodine da se raspravlja o obeštećenju pokrajine za prodaju Naftne industrije Srbije, kao i zašto vojvođanski parlament nije doneo predlog zakona o finansiranju Vojvodine.

„Bilo bi mi drago kad bi zajedno s nama i oni uradili nešto korisno, umesto što samo sede sa strane i kritikuju ceo sistem”, rekao je Kostreš.

(Dnevnik)