Skip to main content

Rekonstrukcija najugroženijih delova nasipa u Vojvodini

Info 06. апр 2012.
< 1 min čitanja

Trenutno se na nasipima i obaloutvrdama na reci Tisi izvore radovi na dve lokacije, s ciljem da se završi rekonstrukcija nasipa u opštinama Žabalj i Titel, izjavio je danas direktor Javnog preduzeća Vode Vojvodine Atila Salvai.

Salvai je prilikom obilaska radova rekao da je u protekle četiri godine investirano više od 3,4 milijarde dinara u nasipe u Vojvodini, a najviše sredstava, odnosno 1.7 milijardi, uloženo je u rekonstrukciju i stabilizaciju leve i desne obale Tise, nizvodno od Žabaljskog mosta.

„Kada sve bude gotovo, ovo područje, koje je tokom 2006. godine bilo najugroženije, biće znatno bezbednije od visokih voda Tise”, rekao je Salvai i dodao da u Vojvodini više nema nasipa sa rizikom koji je postojao na ovom delu Tise.

Rekordno visoki vodostaji na Tisi 2006. godine zapretili su da ugroze Titel, Lok, Šajkaš, Žabalj, Gardinovce, Vilovo i Mošorin, ali su ta naselja krajnjim naporima odbranjena pravovremenim postavljanjem džakova.

Polovinom aprila 2006. godine Tisa je u Novom Kneževcu dostigla rekordnih 949, u Senti 926, a kod Titela 818 centimetara.

Bilo je uvedeno vanredno stanje u opštinama Zrenjanin, Žabalj i Titel, a odbrana je trajala dva meseca.

„Uvek je bolje zaustaviti ili sprečiti poplavu, nego sanirati posle njene posledice. I uvek je to jeftinije”, rekao je prilikom obilaska radova predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Dodao je da će rekonstrukcijom obaloutvrda biti dugoročno zaštićena ugrožena naselja.

(Autonomija)