Skip to main content

Novosadski Okružni sud u krstaškom ratu protiv razuma

Autonomija 18. авг 2009.
2 min čitanja

Nacizam protiv bilo kakve različitostiOkružni sud u Novom Sadu ukinuo je presudu neformalnom vođi neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goranu Davidoviću po tužbi novinara Dinka Gruhonjića, jer nije dobio svu dokumentaciju na ćiriličnom pismu.
Kako se navodi u odluci suda u koji je agencija Beta imala uvid, sud je ukinuo presudu i naložio novo suđenje nakon žalbe Davidovića da deo sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom, a i tužba je napisana na latinici.
Sud je protumačio da su time povređena Davidovićeva prava jer nije sva pisana dokumenta na ćiriličnom pismu i zakazao novo suđenje pred Opštinskim sudom u Novom Sadu.
Opštinski sud je juna 2007. godine usvojio tužbeni zahteva Dinka Gruhonjića da su mu napisima u Davidovićevoj knjizi „Nacionalni stroj“ povređeni ugled, čast i prava i odredio da Davidović plati 500.000 dinara i troškove postupka.
Gruhonjićev advokat Vladimir Beljanski ocenio je odluku Okružnog suda kao pravni „nonsens“, jer dovodi do zaključka da se srpski jezik ne može pisati latiničnim pismom.
„Sada će Opštinski sud morati da preko sudskog tumača za srpski jezik prevodi sporna dokumenta sa latiničnog na ćirilično pismo. To su strašne povrede prava Dinka Gruhonjića, jer postupak Okružnog suda predstavlja nešto što je nedozvoljeno“, rekao je Beljanski.
Dodao je da odluka suda „dovodi i do besmisla, jer će ubuduće svaki sud moći da postupi na slična način, ako bi tome prethodio nečiji lični hir“.
„Najintrigantnije je što je drugostepeni sud čekao da donese odluku više od dve godine, a nakon toga odlučio da ponovi postupak samo zbog upotrebe latiničnog pisma, jer nijednu drugu nepravilnost u prvostepenom postupku nije našao“, rekao je Beljanski.
Prema njegovoim rečima, paradoks predstavlja i to što deca u prvom razredu osnovne škole uče ćirilično pismo, a u drugom razredu ovladavaju i latinicom, što dovoljno govori o moguhnostima upotrebe tog pisma u Srbiji.
(Beta)