Skip to main content

Srbija ne može imati regione slične Vojvodini

Autonomija 18. авг 2009.
3 min čitanja

komsic.jpg– Formiranje regiona u Srbiji, po uzoru na Vojvodinu, moguće je, ali je od insistiranja na simetriji primerenije ispratiti logiku evropskog modela. A to, pre svega, podrazumeva da novi region može biti oformljen na principima postupnosti, delotvornosti i efikasnosti, i, pre svega, asimetričnosti – ovako predstojeću regionalizaciju vidi sociolog Jovan Komšić, komentarišući izjavu ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da će Nacionalni savet za decentralizaciju od septembra krenuti da traži model srednjeg nivoa vlasti u Srbiji po uzoru na Vojvodinu.
Podsetimo, ministar Čiplić je ocenio da bi kreiranje regiona koji bi po ustrojstvu bili slični Vojvodini, Srbiju učinili ekonomski jačom, s tim da bi, s druge strane, država istovremeno nad tim regionima uspostavila efikasne mehanizme kontrole kako bi se sprečila svaka dezintegracija.
Komšić za “Dnevnik” napominje da regioni moraju imati i resurse za upravljanje da bi bili održivi.
– Vojvodina ima sve resurse za upravljanje i mnogo većim ingerencijama nego što joj političari trenutno dozvoljavaju – smatra Komšić, koji je, inače, član pomenutog Nacionalnog saveta za decentralizaciju. – Što se drugog dela Srbije tiče, regioni bi trebalo da zavise od zainteresovanosti građana u lokalnim samoupravama, kao i od njihove sposobnosti za samoudruživanje.
Komšić je spomenuo primer Velike Britanije u kojoj Škotska ima i ustav i parlament u kojem donosi zakone, dok centralna država iz ruku ne ispušta spoljnu politiku, bezbednost i monetarnu politiku. Uz Škotsku, navodi Komšić, status regiona ima i Vels, ali mnogo niže ingerencije, dok je Severna Irska negde između ova dva modela.
– Regionalizacija nikada ne znači razbijanje države. Dobro izvedena, regionalizacija jača koheziju i efikasnost upravljanja državom – objašnjava Komšić. – Evropska iskustva su, naime, pokazala da se regionalizacijom jačaju socijalno-ekonomski aspekt, zapošljavanje, obrazovanje i kultura. Španski primer je pokazao i da je regionalizacija način da se sačuva jedinstvo države.
Komšić napominje da strah od regionalizaciji trenutno proizvodi opozicija, a pre svega DSS, SRS i SNS, te da je to loše za državu koja želi da završi proces demokratske tranzicije i stane na zdrave noge.
– Da bi se uopšte došlo do regionalizacije, neophodna je državna strategija, ali tu još uvek ima dosta nejasnoća u političkom dijalogu. Vladajuća koalicija morala bi građanima da kaže šta se želi i kako je moguće regionalizovati Srbiju. Usput se ne daju odgovori ni na pitanje kako je već sada moguće iskoristiti pravo građana Srbije na pokrajinsku autonomiju kao oblik kontrole i ograničenja vlasti – kaže Komšić, dodajući da nisu utemeljena mišljenja da Ustav u ovakvoj formi ne dozvoljava regione u Srbiji.
Govoreći o ceni vlasti, sagovornik „Dnevnika” je istakao da srednji nivo vlasti nikako ne bi koštao više nego teško centralizovana država.
– Tokovi vladavine bili bi transparentniji, a kao takvi, stvarali bi mogućnost za građane da saznaju koliko košta centralna država, koliko regionalna, a koliko lokalna – istakao je Komšić.
Po oceni političkog analitičara Đorđa Vukadinovića, regionalizacija Srbije najverovatnije i neće podrazumevati stvaranje još nekoliko regiona po uzoru na Vojvodinu, jer bi to multipliciralo probleme koje Srbija već ima.
– Već dugo unutar srpskog društva postoji dilema o tome kakva i kolika regionalizacija je potrebna – kaže Vukadinović. – Kada je reč o samim oblicima regionalizacije, kreću podele. U načelu, nije loše da Nacionalni savet za regionalizaciju krene da radi i da iznese prve predloge, ali ja sam skeptičan da je u Srbiji moguće napraviti nekoliko Vojvodina.
Vukadinović je najavio da će ključni zaplet u narednom periodu biti pitanje da li da se ide na asimetričnu ili simetričnu regionalizaciju.
– Vojvodina može biti nekakav primer kako da se ide ka regionalizaciji, ali smatram da nije poželjno da dobijemo još nekoliko poludržavnih administracija, jer bi to državu učinilo komplikovanijom i skupljom. S druge strane, u Srbiji nema ni političke volje ni administrativnog kapaciteta da se stvaraju regioni poput Vojvodine i siguran sam da će novi morati da budu skromniji nego Vojvodina – tvrdi Vukadinović.
(Dnevnik)