Skip to main content

Mađarski pedagozi iz Argentine u Subotici

Info 27. мар 2012.
< 1 min čitanja

Grupa od osam mađarskih pedagoga iz Buenos Ajresa stigla je stigla u dvodnevnu studijsku posetu Subotici, tokom koje će se upoznati sa ovdašnjim načinom nastave mađarskog jezika kao jezika društvene sredine. Ovi pedagozi iz Argentine predaju u jednoj mađarskoj vikend-školi u okviru tamošnjeg Omladinskog kruga Zrinji.

Prema rečima predsednice Udruženja mađarskih pedagoga Severne Bačke Ibolje De Negri, u ovom udruženju koje je domaćin argentinskim kolegama raduju se susretu i međusobnoj razmeni iskustava, a budući da se nastava mađarskog jezika i negovanje tradicija u Argentini odvija na svim nivoima od pretškolskog do srednjeg obrazovanja, dvodnevni studijski boravak obuhvatiće posetu različitim obrazovnim ustanovama u Subotici.

Judit Gorondi i Aleksandra Zaha koje rukovode Omladinskim krugom Zrinji u Argentini rekle su za „Mađar so“ da je teško precizirati koliko je Mađara u petnaestomilionskom Buenos Ajresu, ali da je taj Omladinski krug, formiran 1952. za cilj sebi postavio edukaciju na mađarskom jeziku. – Mađarski predajemo  kao strani jezik jer je mnogo više mešovitih porodica, a nastava se odvija u odvojenim starosnim grupama. A ukoliko deca redovno pohađaju nastavu, kao nagradu mogu da osvoje stipendiju, mlađi mogu tri meseca, a stariji, ukoliko ispunjavaju određene uslove, mogu da provedu godinu dana u Mađarskoj. Uslov za to je, međutim, da se na godinu dana vrate u naše udruženje i da učestvuju u nastavi, što nam daje nadu da će naša škola opstati, budući da decenijama nije bilo masovnijeg iseljavanja Mađara u Argentinu – rekle su sagovornice „Mađar so“-a, pojašnjavajući da je mađarska zajednica u Argentini formirana od strane onih koji su se tu naselili nakon Drugog svetskog rata.

(Magyar szo)