Skip to main content

O učinku vojvođanske vlasti

Autonomija 11. јул 2009.
3 min čitanja

Izvršno veće VojvodineUsvajanje novog statuta, ali i višemesečno iščekivanje da se republički parlament odredi prema tom predlogu i o prenosu novih nadležnosti Pokrajini,
obeležili su prvu godinu mandata aktuelnog saziva Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine. Razočarenje zbog takvog lošeg ishoda po APV ključni je utisak i većine vojvođanskih političara koji su za „Dnevnik“ analizirali učinak ove administracije za proteklih 12 meseci.
Šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ i funkcioner Demokratske stranke prof. dr Dragoslav Petrović ukazuje na to da su na ukupan učinak pokrajinske vlasti nepovoljno uticali i efekti ekonomske ekrize, navodeći da je tako došlo do „vanredne situacije“ u realizaciji budžeta, zbog obaveza proisteklih iz aranžmana s MMF-om i pratećim rešenjima republičke vlasti. On je dodao i da je priliv novca na niskom nivou, da su ustanove kulture, zdravstva i obrazovanja prinuđene na ogromna izdvajanja iz vlastitih izvora, dok je zamašan novac koji je Pokrajina dobila od privatizacije NIS-a, blokiran.
– Uz sve to, otežavajuća okolnost bilo je, naravno, i to što se, uprkos činjenici da je pokrajinski parlament u roku i na primeren način utvrdio predlog statuta APV i sarađivao u izradi zakona o nadležnostima, ova dva akta ipak još uvek nisu usvojena – ukazao je Petrović.
On kaže da je sve to poremetilo „proceduru odlučivanja i utvrđivanja prioriteta i planova za ovu godinu, pa i samog budžeta“. Naš sagovornik je, međutim, istakao da je i u takvim okolnostima ipak učinjen maksimalan napor da se ne ugoroze prioritetni ciljevi u funkcionisanju pokrajinske administracije.
– Obezbeđeno je gotovo nesmetano funkcionisanje i zdravstvenih i socijalnih i kulturnih ustanova u Pokrajini, kao i Univerziteta. Pokrajinska vlast je, čak i u segmenetima u kojima nema formalnu nadležnost, realizovala obavaze Republičke vlade, i to preraspodelom pokrajinskih para – kazao je Petrović, posebno ističući značaj ulaganja pokrajine u projekte zapošljavanja u Vojvodini.
I po rečima šefa poslaničke grupe Mađarske koalicije Tivadara Tota iz SVM-a, prvu godinu mandata pokrajinske vlasti obeležila je rasprava o statutu, uz napomenu da je vojvođanska administracija u tom pogledu svoje obaveze ispunila, ali da to nije učinila i centralna vlast.
– Tu je sva odgovornost na republičkom parlamentu – istakao je Tot.
On je, inače, zadovoljan radom parlamenta Vojvodine, ali smatra da je veliki problem to što nije urađen rebalans pokrajinskog budžeta. Po njemu, to je posledica izostanka političke odluke na centralnom nivou da se potvrdi predloženi statut APV i usvoji zakon o nadležnostima Pokrajine.
Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški kaže da u radu aktuelnog saziva Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine u prvoj godini mandata ima poteza za hvalu, ali i onih koji izazivaju nezadovoljstvo. On je, tako, pohvalio vojvođansku administarciju zbog mera štednje preduzetih u uslovima globalne ekonomske krize, kao i zbog utvrđenih prioriteta u delovanju pokrajinske vlasti, uz zamerku što na tom planu nije bilo više mesta za poljoprivredu.
– Ne možemo da prihvatimo ni to što se na dnevnom redu Skupštine Vojvodine još uvek nije našla tema privatizacije NIS-a, iako je LSV takvu raspravu inicirao nekoliko puta. Jer, mi smatramo da je to pitanje od vitalnog značaja za građane Vojvodine – napomenuo je Bogaroški.
Inače, i on je konstatovao da je prva godina mandata praktično prošla u priči o statutu i zakonu o nadležnostima, a da se nije smoglo snage da se ti akti usvoje u republičkom parlamentu.
– To je, između ostalog, posledica i toga što se o ovom pitanju nije raspravljalo kroz institucije sistema, već velikim delom kroz neke unutarpartijske dogovore – zaključio je sagovornik „Dnevnika”.
(Dnevnik)