Skip to main content

Popov: Neizvestan ishod decentralizacije

Autonomija 10. јул 2009.
2 min čitanja

Aleksandar Popov
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je usvajanje Zakona o regionalnom razvoju kao pozitivan korak, iako se, kako je naveo, tim aktom ne obezbeđuje funkcionalna regionalizacija Srbije, već samo statistička. On je u izjavi za “Dnevnik” ukazao na to da je i formiranje statističkih regiona bitno, jer je to uslov za konkurisanje kod evropskih pretpristupnih fondova. Naš sagovornik je, međutim, upozorio i na to da do pune primene ovog zakona neće doći odmah, već tek nakon donošenja niza podzakonskih akata, a što bi, po njemu, moglo potrajati.
– U Zakonu nisu precizirana neka pitanja, verovatno zbog očekivane polemike u parlamentu, tako da će morati da se donesu brojni podzakonski akti kako bi se on mogao primeniti. Između ostalog, mora se definisati i koje opštine će biti u sastavu kojeg regiona – kazao je Popov.
On je odbacio kritike dela opozicionih stranaka da ovaj zakon omogućava cepanje Srbije kao apsolutno zlonamerne. Naime, potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je juče da se formiranjem novih regiona „priprema raspad Srbije”. Todorović je pri tome naveo da postoji mogućnost da Sandžak postane nov region, da će verovatno i zahtev za preševskim regionom biti usvojen, kao i da će i u Vojvodini biti “prekomponovanja”. „Cepanje Srbije se neće zaustaviti na Kosmetu, a kraj se vidi u granicama beogradskog pašaluka”, ustvrdio je Todorović.
Aleksandra Popov odgovara da Zakon o regionalnom razvoju ne omogućava decentralizaciju Srbije, već da je to proces koji tek predstoji. On je podsetio i na to da je u junu ove godine Vlada Srbije formirala Naiconalni savet koji tek treba da sačini strategiju decentralizacije, ukazujući na to da bi usvojeni zakon o formiranju statističkih regiona mogao biti samo osnov za akt o regionalizaciji Srbije, zbog toga što on ipak utvrđuje mapu regiona.
– U svakom slučaju, predstoji veliki posao i ubeđen sam u to da neće biti nimalo lak s obzirom na velike otpore koji u tom pogledu postoje i kada je reč o Zakonu o regionalnom razvoju, a pogotovo kada se radi o vojvođanskom statutu. Zato mi se čini da je i kraj rasprave, koja će se tek otvoriti, neizvestan jer ti otpori dolaze i iz dela vladajućih struktura – upozorio je Popov.
(Beta)