Skip to main content

IZ: U Novom Sadu u Adicama neće biti džamije

Info 17. мар 2012.
2 min čitanja

MZ: Priče o izgradnji džamije u cilju unošenja nemira

Predsednik Saveta novosadske Mesne zajednice Adice Srđan Egić izjavio je večeras da su „izmišljotine” priče da će se u tom delu grada praviti džamija i ocenio da je reč o „pokušaju unošenja nemira u inače mirnu i tolerantnu sredinu”.

„Ne smemo dopustiti nijednu naznaku sukoba ili popustiti pred šačicom onih kojima su politički poeni i lov u mutnom vredniji od ljudskih zizvota”, rekao je Egić agenciji Beta.

Građani Adica organizovali su protest zbog najave da će danas biti postavljen kamen-temeljac za izgradnju džamije u tom delu grada.

U novosadskoj policiji Beti je potvrđeno da je bio prijavljen skup u vezi sa polaganjem kamena-temeljca za izgradnju „Islamskog kulturnog verskog centra” u tom delu grada, ali da se to nije desilo.

Predsednik Islamske zajednice Novi Sad Tatari Sami demantovao je spekulacije da će u novosadskom naselju Adice biti izgrađena džamija.

„Želimo da se zna da muslimani iz Novog Sada i iz Adica s tom idejom nemaju ništa”, rekao je danas Tatari Sami agenciji Beta i za te spekulacije optužio suprotstavljene struje u islamskim verskim zajednicama u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Islamska zajednica Novi Sad je od nadležnih dobila dozvolu da dogradi postojeći objekat u Futoškoj ulici.

Srđan Egić je rekao da Adice imaju velikih problema sa siromaštvom i lošom infrastrukturom.

„Ovakve izmišljotine i provokacije su poslednje što je potrebno u našoj inače mirnoj i tolerantnoj sredini”, poručio je Egić.

Dodao je da je Savet Mesne zajednice danas prvi put čuo za ideju o izgradnji džamije i naveo da je nakon toga konsultovao Gradski sekretarijat za urbanizam i Građevinsku inspekciju Novog Sada, gde im je rečeno da ne postoje pravni preduslovi za izgradnju bilo kakvog objekta na toj parceli.

„Bez dozvole ne može ništa da se gradi, bilo kakav objekat da je u pitanju, jer je ovo pravna država”, kazao je Egić.

Naveo je da je u planu izgradnja osnovne škole na više parcela u Adicama, među kojima je i sporna parcela.

Egić je ocenio da svi treba da se bave rešavanjem infrastrukturnih problema i za sredu najavio početak izgradnje kanalizacije u Adicama.

Na mestu gde bi navodno trebalo da se gradi džamija građani su danas bili postavili srpsku zastavu i napisali: „Osnovna škola ‘Desanka Maksimović’”.

(Beta)