Skip to main content

Regionalizacija preduslov za ulazak u EU

Autonomija 15. јун 2009.
2 min čitanja

Regionalizacija i uspostavljanje saradnje na svim nivoima između država zapadnog Balkana su ključni preduslovi za ulazak tog regiona u EU, rekao je danas rukovodilac Projekta Hans Zajdel fondacije za Srbiju i Crnu Goru, Luc Kober (Lutz).
„Prioritet je jačanje celog regiona i to je jedno od težišta ove fondacije, čiji ciljevi su i podrška Srbiji u procesu tranzicije i u izgradnji i poboljšanju državnih institucija, kako bi ona, zajedno sa ostalim zemljama zapadnog Balkana što pre ušla u Uniju“, rekao je Kober na otvaranju današnje konferencije „Srbija i regionalne institucije“ u Beogradu.
Direktorka direkcije za regionalne inicijative u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Marina Jovićević složila se s tim i istakla da je regionalna saradnja jedan od preduslova nastavka evroatlantskih integracija balkanskog regiona, ali i najsigurniji način za rešenje mnogih otvorenih pitanja.
Zamenica generalnog sekretara i šefica ekspertskog tima Regionalnog saveta za saradnju, Jelica Minić dodala je da je stabilnost balkanskog regiona u političkom, bezbednosnom i ekonomskom smislu veoma važna za Evropu.
„Region jugoistočne Evrope mora ostati prioritet EU, jer nestabilan Balkan može da ugrozi celu Uniju“, ocenila je Minićeva.
Ona je komentarišući rezultate sastanka na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi 4. juna u moldavskoj prestonici Kišinjevu istakla da je na reginalnom nivou postignuta saglasnost o međusobnoj saradnji i međusobnoj podršci zemalja balkanskog regiona u procesu evrointegracija.
Minićeva je navela da u tom smislu „sve češće imamo slučajeve zajedničkog lobiranja“ i dodala je da su se zemlje jugoistočne Evrope takođe složile da zajednički rade na prevazilaženju posledica svetske ekonomske krize na balkanski region.
Ona se zahvalila Češkoj, predsedavajućoj EU, jer je region zapadnog Balkana zaista bio prioritet njenog predsedavanja kao što je Prag i najavio na početku i dodala da sve zemlje regiona moraju da srađuju na velikim regionalnim projektima.
U tom smislu, kako je istakao zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović, potpisivanje sporazuma o dobrosusedskim odnosima može omogućiti dobijanje i efikasnije korišćenje evropskih fondova u prekograničnoj saradnji.
Majstorović je naglasio da Srbija zbog svog centralnog položaja i značaja može i mora biti predvodnik procesa pristupanja zapadnog Balkana EU i dodao da je jedan od rezultata regionalne saradnje i sporazum o trgovinskog saradnji – CEFTA, koji je posebno značajan za Srbiju, jer trećina njenog izvoza ide u zemlje regiona.
On je naveo i da činjenica da su sve zemlje regiona potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju svedoči o čvrstoj opredeljenosti celog regiona ka EU.
Organizatori današnje konferencije u Beogradu bili su Institut za međunarodnu politiku i privredu i Fondacija Hans Zajdel.
(Beta)