Skip to main content

CRCD: Nedopustivo da sveštenici osveštavaju vrtiće

Autonomija 05. мар 2012.
< 1 min čitanja

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) upozorio je danas da je nedopustivo da se vrše verski obredi prilikom otvaranja predškolskih i školskih ustanova i protestovao zbog takvog slučaja u opštini Ruma.

CRCD je u saopštenju za javnost naveo da je “zaprepašćen” vešću da je novootvoreni dečji vrtić „Kockica“ u Rumi, 2. marta osveštao sremski vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) Vasilije, i to uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave.

“Vršenje verskog obreda jedne od verskih zajednica u predškolskoj ustanovi koju pohađa dve stotine male dece predstavlja oblik prozelitizma i diskriminaciju dece koja ne pripadaju SPC-u”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da “posebno zabrinjava” što su u ovom “protivustavnom diskriminatorskom činu” aktivno učestvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Ocenjuje se da je reč o „pritisku” na verske i na nacionalne manjine u opštini Ruma.

CRCD je podsetio da je Ruma opština u kojoj je više nego u bilo kojoj drugoj u Srbiji tokom devedesetih godina dolazilo do progona nacionalnih manjina, a posebno etničkih Hrvata.

Navodi se da se udeo hrvatskog stanovništva u opštini Ruma između 1981. i. 2002. godine smanjio sa osam na tri odsto, kao i da je u Rumi i u široj okolini 1991. godine ubijeno 12 Hrvata zbog njihove nacionalne pripadnosti.

(Beta)