Skip to main content

Albanci sa juga Srbije i Bošnjaci iz Sandžaka nezadovoljni

Građani 01. мар 2012.
2 min čitanja

Skupština svih albanskih odbornika opština Preševo, Bujanovac i Medveđa donela je danas deklaraciju kojom se traži priključenje Kosovu mesta u kojima žive Albanci – što je jedan od zaključaka referenduma iz 1992. godine.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi izjavio je za agenciju Beta da „program dveju Vlada (Srbije i SCG) iz 2001. godine za rešavanje problema u opštinama u kojima žive Albanci na jugu Srbije, u najvećem delu nije ispunjen i da je to razlog zašto se albanski politički predstavnici pozivaju na rezultate referenduma iz
1992. godine“.

„Na tadašnje referendumsko pitanje ‘Ko je za političku i teritorijalnu autonomiju u okviru Srbije sa pravom priključenja Kosovu’, više od 99 odsto učesnika odgovorilo je pozitivno. Nismo zadovoljni kako se i danas rešavaju problemi Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, otuda i nova politička deklaracija“, kazao je Haljimi.

Prema njegovim rečima, današnja politička deklaracija, biće upućena republičkim vlastima i međunarodnoj zajednici, od kojih se traži da se u rešavanju problema Albanca na jugu Srbije koriste isti kriterijumi kao i za rešavanje problema drugih nacionalnih zajednica u zemljama bivše Jugoslavije.

Haljimi navodi da se „broj Albanaca u te tri opštine na jugu Srbije od 2001. godine skoro prepolovio, da su mnoga sela u Kopnenoj zoni bezbednosti uz liniju sa Kosovom potpuno opustela, a da se situacija sa Albancima u opštini Medveđa može uporediti sa etničkim čišćenjem“.

On je naveo da ne veruje da nezadovoljstvo albanskog stanovništva u opštinama Preševo i Bujanovac može da eskalira u oružane sukobe i teške incidente koji su im 2000. godine prethodili, kada je započeo polugodišnji oružani sukob, jer situacija nije slična onoj posle rata za Kosovo.

Referendum sa pitanjem o pripajanju Kosovu organizovale su 1992. godine albanske političke partije, bez odobrenja Vlade Srbije koja ga smatra nelegalnim. U proteklih šest godina Skupština svih albanskih odbornika iz SO Preševo, Bujanovac i Medveđa usvojila je nekoliko političkih deklaracija koje su pozivale na ostvarivanje rezultata tog referenduma.

Sandžak: Usvojena Rezolucija o pravima sandžačkih Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu je na današnjoj sednici donelo Rezoluciju o položaju i ostvarivanju prava sandzačkih Bošnjaka u Srbiji.

U toj rezoluciji piše da je toj zajednici u Sandzaku uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma. U Rezoluciji piše i da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima.

U Rezoluciji se traži rasvetljavanje teških krivičnih dela nad Bošnjacima tokom 1990-ih godina i da se sudi odgovornima, i da se sprovedu programi za povratak izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno veće je pozvalo sve Bošnjake, i sve legitimne predstavnike Bošnjaka u institucijama sistema, da aktivno učestvuju u sprovođenju rezolucije.

(Beta)