Skip to main content

CRCD: Rumunska pravoslavna crkva diskriminisana u Srbiji

Autonomija 29. феб 2012.
< 1 min čitanja

Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina (CRCD) ocenio je večeras da je rumunsko uslovljavanje davanja Srbiji statusa kandidata za Evropsku uniju dobrim delom zasnovano na „diskriminaciji” Rumunske pravoslavne crkve (RPC) u Srbiji.

„Sveštenici i vernici RPC zavise od milosti pojedinih vladika Srpske pravoslavne crkve, pa bivaju tolerisani, kao u braničevskoj eparhiji, ili proganjani – kao u Timočkoj eparhiji”, naveo je CRCD u saopstenju za javnost. Ta nevladina organizacija je dodala da je RPC priznata u Vojvodini, a „faktički zabranjena” u preostalom delu Srbije.

CRCD je upozorio da je u pojedinim medijima u Srbiji na delu ponovo poistovećivanje protestanata sa satanistima i ocenio da je u Srbiji nastavljena diskriminacija pojedinih veskih zajednica. „U Srbiji ogromna većina verskih zajednica nije registrovana, čime su im uskraćena prava na poslovanje, zapošljavanje službenika i bitno umanjena zakonska zaštita”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da većina protestantskih crkava i dalje ostaje neregistrovana, kao i da se nasilno  smanjuje broj protestantskih crkava.

CRCD je u saopštenju naveo da nijedna politeistička verska zajednica u Srbiji nije registrovana, kao i da su organi uprave imali „uvredljivi tretman” prema prethodnoj ambasadorki Indije, koja se zauzela za verske zajednice višnuita i šivaita.

Ocenjuje se i da se ustavne odredbe o odnosu države i crkve u Srbiji ne primenjuju i navodi da se u verskoj nastavi u državnim školama vrši pritisak na decu iz ateističkih porodica.

Dodaje se da se situacija „realno popravlja”, kada su u pitanju fizički napadi na sveštenike, vernike i objekte diskriminisanih verskih zajednica.

CRCD je kritikovao i međunarodne organizacije zbog toga što „ignorišu” probleme verskih sloboda u Srbiji. Ocenjuje se da su ocene međunarodnih organizacija o stanju verskih sloboda u Srbiji „nesrazmerno blaže” u odnosu na prethodne godine.

(Autonomija)