Skip to main content

LSV: Zabraniti nacističke, fašističke i klerofašističke organizacije

Autonomija 14. мај 2009.
2 min čitanja

lsv.jpgPredlog zakona o zabrani neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja, koji su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, nalazi se u skupštinskoj proceduri u okviru povećeg paketa zakona o kojima poslanici treba da se izjašnjavaju u narednim danima. Čim je predlog vojvođanskih socijaldemokrata stigao u Skupštinu, digla se velika prašina.
S jedne strane, Šešeljevi radikali bi mogli doći pod udar nekih odredbi Zakona, s druge, razlike u proceni šta je fašističko delovanje u Srbiji danas je toliko da možete čuti od poslanika, i to vladajuće koalicije, da su to predstavnice nevladinih organizacija, inače celom regionu poznate kao borci za ljudska prava i protiv zataškavanja odgovornosti za zločine: Nataša Kandić, Biljana Kovačević Vučo i Sonja Biserko. Ipak, glavni spor su odredbe u vezi sa haškim suđenjima.
Aleksadra Jerkov, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže u ime predlagača da su koalicioni partneri, s jednim izuzetkom, podržali ovu inicijativu, što znači da postoji parlamentarna većina za usvajanje Zakona; da su najžešći kritičari radikali, čiji je šef partije Vojislav Šešelj optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom, koji bi se, zbog veličanja haškog optuženika, mogli naći pod udarom budućeg zakona. Aleksandra Jerkov kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da očekuje da će prva posledica usvajanja Zakona biti zabrana nacističkih, fašističkih i klerofašističkih organizacija. Njihov spisak postoji i napravila ga je policija u vreme vlade Vojislava Koštunice. Među njima su Obraz, Krv i čast, dve jedine registrovane organizacije, a zatim i neregistrovani Nacionalni stroj i mađarski Pokret 64 županije i Honvedi.
– Niko ko tvrdi da je za Evropu ne može biti protiv antifašizma, zato što je ta Evropa upravo izgrađena, između ostalog, na principima ravnopravnosti i antifašizma – navela je ona.
(www.lsv.org.rs)