Skip to main content

Tadić: Završetak Koridora 10 je ključni privredni zadatak

Autonomija 10. мај 2009.
2 min čitanja

boristadic.jpgPredsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je završetak izgradnje Koridora 10 ključni privredni zadatak za Srbiju, jer država time podiže kapacitete i završava neku vrstu evropske obaveze.
„Srbija tako podiže potencijal za ulazak u EU, jer bez Srbije u EU nema ni celovite Unije. Mi smo centralna zemlja jugoistočne Evrope i kada ne gradimo puteve i podižemo infrastrukturu gubimo novac, kredibilitet i uticaj u svetu“, rekao je Tadić.
Na otvaranju radova na izgradnji deonice Koridora 10 kod Novog Sada, Tadić je rekao da će Vlada Srbije ispuniti obećanje i završiti izgradnju tog autoputa.
Predsednik je najavio da će u naredne tri godine biti povećana brzina na prugama u Srbiji i to do 110 kilometara na čas na najtežim železničkim deonicama i do 160 kilometara na čas na lakšim deonicama.
„Ne obećavamo brze pruge, nego realistične projekte, a to znači lakši protok roba i prihvatljiv standard na železnici Srbije za sve evropske zemlje“, rekao je Tadić.
Prema njegovim rečima, ako bude završena putna i železnička infrastruktura, Srbija će biti potpuno drugačija zemlja, sa većim potencijalom za razvoj i povezivaće ne samo region, već i Evropu i Aziju.
Predsednik Srbije je dodao da je, prema procenama, za završetak radova na putnoj infrastrukturi na Koridoru 10 potrebno 1,6 milijardi evra, kao i da će se radovima obezbediti posao za 200.000 ljudi.
Ako se tome doda i železnički koridor, jasno je koliko je taj projekat suštinski značajan za odbranu zemlje od svetske ekonomske krize, naveo je Tadić.
Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će nastaviti sa planiranom štednjom i smanjenjem administracije jer je to važno za privredu i preduzeća koja moraju da posluju u boljim okolnostima.
Dodao je da Srbiju očekuje i velika ustavna i politička reforma koja će obezbediti stabilnost države i razvoj svih regiona, a ne samo Vojvodine.
Tadić je rekao da će se tražiti način da se što pre počne izgradnja puta prema Čačku.
(Beta)