Skip to main content

Mađarski ponovo na novosadskom Pravnom fakultetu

Vojvodina 19. феб 2012.
2 min čitanja

Na Pravnom fakultetu u Novom Sadu ponovo će biti prisutna nastava na mađarskom jeziku, najavio je predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec.

Nacionalni savet  Mađara sklopio je sporazum o saradnji sa Naučnim društvom vojvođanskih Mađara, koji se odnosi na finansijsku podršku nastave na mađarskom jeziku na tom fakultetu, naveo je Korhec.

On je podsetio i da je osamdesetih godina prošlog veka nastava na mađarskom jeziku organski bila zastupljena u institucionalnom sistemu univerziteta i Pravnog fakulteta u Novom Sadu, da je funkcionisao stručni lektorat i da su brojni asistenti, docenti i profesori zainteresovanim studentima predavanja i vežbe držali na mađarskom jeziku.

„Početkom devedesetih godina se rukovodstvo fakulteta prilagodilo očekivanjima velikosrpske ideologije koja je tada vladala, što je za posledicu imalo da su mnogi mađarski univerzitetski predavači oterani”, napisao je Krohec u autorskom članku za novosadski Mađar so (Magyar szo).

Podsetio je i da je tada ukinut lektorat stručnog jezika, da je uskraćena podrška edukaciji na mađarskom jeziku i da su se „pobrinuli” da broj studenata mađarske nacionalnosti na fakultetu bude „desetkovan”.

Korhec je dodao da „mađarska reč nije utihnula” na Pravnom fakultetu zahvaljujući profesoru Jožefu Salmi, koji je, „na svoju ruku i o svom trošku”, za smanjeni broj zainteresovanih produžio nastavu na mađarskom jeziku. „Profesor Salma je očuvao vatru, a sada će uz podršku Nacionalnog saveta Mađara i uključujući i ostale mađarske predavače, biti omogućeno jačanje i institucionalizovanje obrazovnih aktivnosti”, naveo je Korhec.

Treba početi od obdaništa

Osnovna škola „Sonja Marinković“ je u Zrenjaninu jedina u kojoj se nastava odvija i na mađarskom jeziku, a u gradu je, takođe, ostala još svega jedna predškolska grupa na mađarskom jeziku. Malo je dece, a oko četiri i po hiljade Mađara žive rasuuto, uglavnom po obodima grada, a mnogi roditelji zbog udaljenosti decu upisuju u najbliže škole sa srpskim nastavnim jezikom. Proteklih godina je u odeljenje sa mađarskim nastavnim jezikom kretalo oko deset prvaka, a ponekad ih nema ni toliko. Uz odobrenje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje dosad je još otvarano odeljenje na mađarskom jeziku, ali će Zrenjanin, od kojeg južnije nema srednjeg obrazovanja na mađarskom jeziku,  moći da ostane obrazovni centar Mađara iz Banata jedino ukoliko bude uspelo da se očuva osnovno obrazovanje na mađarskom jeziku. Treba, međutim, početi od obdaništa, jer ako dete nije u mađarskom obdaništu, onda je velika opanost da docnije neće biti upisano u školsko odeljenje sa mađarskim nastavnim jezikom.

Predsednik zrenjaninskog Centra za metodiku Jožef Varadi  kaže da trenutno jedinu  predškolsku grupu na mađarskom pohađa četvoro dece koja bi trebalo da se upišu u školu „Sonja Marinković“, a da, istovremeno, prema saznanjima 17-18 dece mađarske nacionalnosti pohađa obdaništa na srpskom jeziku. On podseća da bi za dve godine trebalo da zaživi sistem finansiranja zasnovan na broju pretškolaca, a da roditelji mađarske nacionalnosti, koji i sada svoju decu šalju u mađarsko obdanište, u finansiranju funkcionisanja obdaništa učestvuju mesečno sa oko 5000-6000 dinara. – U takvim uslovima, za mene bi bilo zamislivo i otvaranje privatnog mađarskog obdaništa, a njegov značaj bi po mom sudu bio neprocenjiv i siguran sam da bi to bilo veoma značjno i u pogledu daljeg funkcionisanja škole „Sonja Marinković“ – rekao je Varadi.

(Magyar szo)