Skip to main content

Valić: RRA da prati raznovrsnost programskih sadržaja

Info 09. мај 2009.
2 min čitanja

valic.jpgŠefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković pozvala je danas Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) da više pažnje posveti nadgledanju programskih sadržaja domaćih televizija.
Na seminaru „Izveštavanje o Vojvodini“ održanom na Paliću, Valić Nedeljković je kazala da RRA premalo pažnje posvećuje monitoringu programskih sadržaja, iako je po Zakonu o radio-difuziji obavezna da to čini.
Ona je podsetila da su se elektronski mediji, kojima je RRA dodelila dozvolu za emitovanje programa, obavezali da će u narednih osam godina poštovati programsku shemu koju su dostavili u elaboratu, a koja garantuje raznovrsnost medijskih sadržaja.
Prema njenim rečima, monitoring televizijskih programa RTS 1 i 2, Radio-televizije Vojvodina, TV B92 i TV Pink, koji je organiozvala Novosadska novinarska škola, pokazao je da raznovrsnost programskih sadržaja u Srbiji praktično ne postoji, da na televizijama dominiraju istovetni programski sadržaji i da se premalo pažnje posvećuje različitostima.
„Domaće televizije posmatraju javnost kao bespolni prosek kojem nude programe po principu ‘za svakog po nešto'“, kazala je Valić Nedeljković.
Ona je poručila da informacija nije prvenstveno roba i da nije isto proizvesti „kilogram eksera i kilogram informacija“, jer mediji utiču na formiranje javnog mnjenja.
Navela je da od 18 sati dnevnog programa, domaće televizije šest sati posvećuju informativnim sadržajima, sedam sati serijama, filmovima i zabavi, jedan sat sportu, dva sata reklamama a isto toliko – dva sata – obrazovnim, kulturnim, umetničkim, naučnim, dečjim i drugim programskim sadržajima.
Upravo obrazovni, kulturni, naučni i dečji program treba da doprinesu raznovrsnosti sadržaja i da zadovolje specifične potrebe auditorijuma, kazala je Valić Nedeljković.
Prema njenim rečima, na domaćim televizijama veoma je prisutan i model skrivenog reklamiranja, pa bi RRA trebalo i o tome da povede računa, a ne samo da broji koliko reklame traju.
Trodnevni seminar „Izveštavanje o Vojvodini“ organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED (National Endowment for Democracy).
(Beta)