Skip to main content

Đorđević: Vratiti autonomiju Vojvodini

Autonomija 09. мај 2009.
2 min čitanja

Mirko ĐorđevićSociolog Mirko Đorđević izjavio je danas da se mora razgovarati o povratku stečenih prava kada je autonomija Vojvodine u pitanju, pošto je ta pokrajina imala i više od autonomije u svojoj istoriji i ocenio da Srbija ne bi izgubila ni Kosovo da je imala sluha za autonomiju te pokrajine.
Đorđević je na seminaru „Izveštavanje o Vojvodini“ podsetio da je Vojvodina u periodu od 1974. do 1990. godine bila konstitutivni elemenat jugoslovenske federacije, odnosno uživala je prava ista kao i tadašnje republike, što je daleko više od autonomije neke pokrajine.
„To su stečena prava a stečena prava se ne brišu lako“, kazao je Đorđević.
On je ocenio da čak ni vojvođanske partije ni pokrajinski političari ne navode kakvu autonomiju zapravo žele.
Prema njegovim rečima, Evropska unija se gradi na nadnacionalnom principu, a u toj zajednici sve države i svi regioni će uživati autonomiju.
„Autonomije su dobitak za jednu državu i jedno društvo. Za Srbiju bi zato autonomija Vojvodine bila dobitak“, rekao je Đorđević.
Dodao je da balkanski narodi međusobno nisu ratovali jedino kada su bili u sklopu velikih carstava koja su u svojoj suštini bila nadnacionalna.
„Ideologije tipa svi Srbi u jednoj državi ili svi Mađari u jednoj državi su mitologije i zablude“, ocenio je Đorđević.
Naveo je da je u Vojvodini delovao Dositej Obradović, Vuk Karadžić, da je u Vojvodini bio patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Matica srpska, romantizam, barok, dok u to vreme u Srbiji „gotovo da nije bilo pismenih ljudi“.
Prema njegovim rečima, multikulturalno bogatstvo je glavna karakteristika vojvođanskog identiteta.
Trodnevni seminar „Izveštavanje o Vojvodini“ organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED (National Endowment for Democracy).
(Beta)