Skip to main content

LSV: Ne sme se zaboraviti proterivanje hrvatskih porodica

Autonomija 06. мај 2009.
< 1 min čitanja

lsv.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopstila je danas da prinudno iseljenje porodica hrvatske nacionalnosti iz Hrtkovaca ne sme da se zaboravi i da krivci moraju biti kažnjeni.
U saopštenju Političkog saveta LSV-a podseća se da je prošlo 17 godina od kako je u prisustvu Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke i bliskog saveznika Slobodana Miloševića, na zboru građana u Hrtkovcima pročitan spisak 17 nepodobnih građana hrvatske nacionalnosti.
„Ti ljudi su pod pretnjama ubrzo morali da se isele, a 20 porodica hrvatske nacionalnosti nasilno je izbačeno iz svojih domova. LSV smatra da ovaj događaj ne sme biti zaboravljen i da njegovi vinovnici moraju biti kažnjeni, jer ovakav zločin protiv čovečnosti nikada ne zastareva“, ističe se u saopštenju.
LSV je ocenio da je to posebno važno jer je ovaj zbor bio samo početak maltretiranja Hrvata u Vojvodini, što je rezultiralo i smrću 12 ljudi, koji su ubijeni samo zbog svoje nacionalne pripadnosti.
„Da Milošević i njegovi zaveznici nisu došli na vlast i da nije ukinuta autonomija Vojvodine, ovako nešto se nikada ne bi dogodilo, jer je Vojvodina za čitav svet bila primer multikulturalnosti i suživota različitih nacija i veroispovesti“, navodi LSV.
Liga ističe da zbog svega toga neko mora biti kažnjen što je napao i proterao svoje bivše komšije, kako se to više nikada ne bi dogodilo.
(Beta)