Skip to main content

Vojvodina dobija još 6,5 milijardi, LSV i SVM glasaju „za”

Info 25. апр 2009.
3 min čitanja

mirko-cvetkovic.jpgVlada Srbije juče je obezbedila većinu za podršku rebalansu republičkog budžeta, jer su, nakon popodnevnih razgovora premijera Mirka Cvetkovića, predsednika Izvršnog veća APV Bojana Pajtića i lidera LSV i SVM Nenada Čanka i Ištvana Pastora, poslanici ovih dveju vojvođanskih stranaka najavili da će podržati novu preraspodelu prihoda i rashoda u državnoj kasi.
Kako je za „Dnevnik” obrazložio Nenad Čanak, promena stava usledila je kao posledica dogovora da budžet AP Vojvodine bude povećan za 6,5 milijardi dinara, na nešto preko 52 milijarde, i to tako što je anticipiran deo nadležnosti Pokrajine, za čije će finansiranje biti prosleđen novac iz republičke kase. Ovom korekcijom budžet Vojvodine domašiće sedam procenata planiranog rebalansiranog budžeta Srbije, čime je ispoštovan Ustav.
– Izuzetno sam zadovoljan ovim dogovorom, jer njime nismo doveli u opasnost aranžman države s MMF-om. Istovremeno, to je bio i maksimum koji se danas može izvući iz republičkog budžeta u korist budžeta Vojvodine, budući da je državna kasa u izuzetno teškoj situaciji zbog ukupne ekonomske krize koja pogađa i Srbiju – rekao je za naš list Ištvan Pastor. – Bili smo, inače, i mi i LSV, pod velikim političkim pritiskom, jer se tvrdilo da su naši zahtevi maltene rušilački, da nemamo razumevanja za situaciju u kojoj se država nalazi. Drago mi je da smo to, ovim dogovorom, demantovali.
Inače, rečima da smo svedoci najdramatičnijeg kraha svetskog finansijskog poretka, ministarka finansija Diana Dragutinović predstavila je juče u parlamentu izmene u budžetu za 2009. Ona je navela da je rebalans budžeta neophodan zbog predviđenog pada bruto domaćeg proizvoda od dva odsto, kao i činjenice da se očekuje pad uvoza od 21,8 odsto, a izvoza za 15 procenata. Navodeći da je uticaj krize jači nego što se očekivalo kada je pisana prvobitna verzija državnog proračuna, ona je pozvala poslanike na jedinstvo.
Međutim, naprednjaci, narodnjaci i radikali jasno su poručili da neće glasati u Skupštini Srbije za predloženi rebalans budžeta i prateće zakone, dok je LDP saopštio da podržava aranžman s MMF-om, ali ne i rebalans. Šef naprednjaka Tomislav Nikolić je, tokom načelne rasprave, okarakterisao predloženi rebalans i ekonomske mere Vlade za ublažavanje krize – nerealnim i prevaziđenim. „Linearno se smanjuju sredstva ministarstvima, ne misli se o tome šta je važno, da li poljoprivreda treba da preživi”, naveo je Nikolić.
Poslanica SRS-a Marina Raguš ocenila je, pak, da neće postojati porodica koju kriza neće dotaći i da u toj situaciji „ne bi bilo pozitivno ići na izbore“. Ona je navela i da joj nije jasno kako će da se puni budžet, s obzirom na smanjenje izvoza i proizvodnje. Po rečima Radojka Obradovića iz DSS-a, „skupštinska rasprava bi verovatno bila mnogo prijatnija kada bi opozicija zaboravila je vlast govorila u oktobru ili decembru”. „Nažalost, priznali ste da je i do nas došla svetska ekonomska kriza tek kada je misija MMF-a upozorila da će deficit biti 190 milijardi”, rekao je Obradović, dok je njegov stranački kolega Zoran Šami izrazio bojazan da na jesen neće ni biti novog rebalansa već će biti proglašen opšti bankrot.
S druge strane, šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić rekla je da „Vlada nije imala kud osim da, uz priznanje da je Srbija ušla u recesiju, predloži rebalans i prateće mere“. „To su kratkoročne iznuđene mere koje treba da leče uzrok krize”, kazala je Suzana Grubješić, i dodala da nema garancija da za nekoliko meseci neće biti novog paketa mera. Ona je iznela i nekoliko primedbi na rebalans, zamerivši, između ostalog, na tome što BIA ima dva puta veći budžet od Skupštine Srbije, ali je ipak najavila da će poslanici G17 glasati „za”.
I poslanički klubovi Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija i Partije ujedinjenih penzionera Srbije najavili su podršku predloženom rebalansu budžeta i merama vlade za ublažavanje posledica ekonomske krize. U raspravi o tim predlozima zakona šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić ocenio je da su vladini predlozi očekivani potez u uslovima ekonomske krize. Po njegovim rečima, pitanje uštede i smanjenja javne potrošnje nije nimalo lako pitanje, ali svi moraju biti svesni situacije u kojoj se Srbija nalazi. Šef poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković ocenio je da je predloženi rebalans budžeta izbalansiran u odnosu na potrebe daljeg investiranja i očuvanja dostignutog stepena socijalne sigurnosti.
(Dnevnik)