Skip to main content

Vlada o vojvođanskoj autonomiji

Info 27. мар 2009.
3 min čitanja

mirko-cvetkovic.jpgMinistri u Vladi Srbije odgovarali su juče na poslanička pitanja vezana za temu Vojvodine – šta je sa statutom i kada će se pred parlamentom naći predlog zakona o prenosu nadležnosti.
Tomislav Nikolić (SNS) direktno je pitao premijera Mirka Cvetkovića da li je „za ovakav statut Vojvodine“». Predsednik Vlade je pojasnio da je dokument koji priprema Vlada zakon o prenosu nadležnosti i da je to „«ključna veza Vlade sa statutom“.
– Taj dokument napravljen je u nekoj približnoj finaloj fazi, a moći će se uvesti još neke izmene. Pre nekoliko dana sam ga uručio gospodinu Bojanu Pajtiću. Očekujem da se o tom dokumentu još malo raspravi i nakon toga će se ići ka definitivnom dokumentu – podvukao je premijer. – Na konkretno pitanje kakav je moj stav, mogu da kažem da je prema dokumentu koji priprema Vlada pozitivan i da će takav biti i prema svim drugim dokumentima koji iz njega i iz rasprave u Skupštini proizađu. Znači, staću iza svih dokumenata iza kojih bude stala ova skupština – tu mislim i na zakon i na statut.
Što se novca tiče, Vlada još nema jasne obračune, pa je Cvetković procenio da će za to najverovatnije biti potreban poseban zakon koji će definisati pitanje materijalnog dela, a propis o kojem je sada reč utvrđuje nadležnosti.
– Suština je u tome da, ako se neka funkcija pomeri, pomeraju se i pare koje su već u budžetu – podvukao je Cvetković.
Ministarka za NIP i članica radne grupe za izradu zakona Verica Kalanović istakla je da se prilikom predlaganja rešenja zalagala za to da sve što ne ugrožava teritorijalno jedinstvo Srbije, što nije suprotno strategiji i zakonima cele zemlje, bude spušteno na nivo „administrativnog regiona Vojvodine“».
Poslanica NS-a Zlata Đerić zamolila je ministarku da pojasni šta podrazumeva pod «suštunskom autonomijom Vojvodine», a Verica Kalanović je rekla« da „nije podrazumevala podrivanje zakona Republike Srbije i rušenje teritorijalnog integriteta“».
Lider LSV-a Nenad Čanak pitao je zbog čega nije ispoštovan Ustav i zašto ovim zakonom nije određeno koja su pitanja od pokrajinskog značaja, pošto su samo to izvorne nadležnosti Vojvodine.
Verica Kalanović je rekla da je na sastanku s predstavnicima pokrajinske vlasti čula samo reči hvale za predložena rešenja.
– Zbog toga pitanja da li suštinska ili nesuštinska autonomija ne idu na ovu adresu. Koliko mi se čini, PIV nije nezadovoljan postojećim rešenjima onoliko koliko poslanici iz Vojvodine – odgovorila je ministarka na primedbe LSV-a, SVM-a i LDP-a.
Povodom dileme o tome kada će početi primena zakona o prenosu nadležnosti, ministarka Malović navela je da će se to pitanje regulisati zajedno i uz saglasnost s pokrajinskim organima. Postoje različita mišljenja, a polazi se od novca, odnosno od utvrđivanja rebalansa budžeta.
Na primedbu Zorana Mašića (SNS) vezanu za predlog o Vojvođanskoj akademiji nauka, Snežana Malović je odgovorila da to nije ustavna kategorija, već da je stvar zakonske regulative.
Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić pojasnio je da se često mešaju određeni pojmovi, a da je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti regionalna kategorija. NJeno osnivanje začeto je još 2004. godine odlukom Pokrajinske skupštine, i u tom duhu ta akademija ne može menjati svoj karakter, osim da je regionalna.
– Nema nikave dileme o tome da u Novom Sadu postoji odeljenje jedine državne SANU i da postoji Vojvođanska akademija, kao regionalna akademija. Osim političkog, meni se čini da ovde drugih problema nema – ukazao je Čiplić.
(Dnevnik)