Skip to main content

B. PASTOR: Deobe i kod vojvođanskih demokrata

Autonomija 25. мар 2009.
3 min čitanja

balintpastor.jpgŠef poslaničke grupe manjina u republičkom parlamentu i funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ocenio je da ključni problem za usvajanje novog statuta Vojvodine predstavljaju sukobi unutar Demokratske stranke. On je za naš list izjavio da su se statut i zakon o prenosu nadležnosti Pokrajini našli na ledu, ne zbog kritika opozicije ili opstrukcija u parlamentu, već zbog različitih stavova o tim aktima u vojvođanskom i beogradskom krilu DS-a, ali i zbog sukoba između vojvođanskih demokrata.– Mi o tim sukobima govorimo već mesecima, a postalo je očigledno da oni ne postoje samo na relaciji pokrajinska organizacija – stranačka centrala već da su sve vidljivija razmimoilaženja i u samom vojvođanskom odboru DS-a – ukazao je Pastor.
Dodao je da su tako evidentna razmimoilaženja između šefa Pokrajinskog odbora demokrata Dušana Elezovića i šefa poslaničke grupe “Za evropsku Vojvodinu” u Skupštini APV Dragoslava Petrovića u pogledu statuta i pratećeg zakona. Pastor kaže i da je neprimereno što Elezović zbog kašnjenje potvrde statuta optužuje parlament.
– Nedopustivo je što gospodin Elezović odgovornost prebacuje na parlament, tvrdeći da zakon o nadležnostima kasni zbog radikalske opstrukcije. Tu radikali nemaju nikakvu odgovornost. Da je Vlada Srbije, u kojoj dominatnu ulogu ima DS, izradila predlog zakona o nadležnostima Vojvodine, to bi se našlo na dnevnom redu i zakon bi bio usvojen, bez obzira na to koliko bi bilo amandmana opozicije. Znači, isključiva odgovornost je na Demokratskoj stranci – istakao je Pastor.
Inače, već neko vreme izvesno je da funkcioneri vojvođanskih demokrata nisu jedinstveni u iznošenju ocena o razlozima odlaganja potvrde statuta i usvajanja “omnibusa dva”. Sudeći po javnim nastupima, odnosom republičke prema pokrajinskoj administraciji najogorčeniji je Dragoslav Petrović, koji konstantno podvlači da odgovor na to pitanje znaju samo u Nemanjinoj 11, ne skrivajući razočarenje zbog obmana kojima je javno bila izložena i sama pokrajinska vlast nakon produženja nekoliko rokova za potvrdu statuta.
I predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, čini se, nije više optimisitičan kad je reč o tajmingu za statut u republičkom parlamentu, ali i kad je reč o sadržaju nadležnosti koje treba da se utvrde “omnibusom dva”, koji se već mesecima, navodno, usaglašava u Vladi Srbije, pošto ni mnoge njegove najave da će taj posao uskoro biti okončan u Vladi nisu imale odjeka. U tom pogledu više je nego zanimljiva Pajtićeva prošlonedeljna izjava da o statutu i zakonu o nadležnostima ima “iste informacije koje ima i javnost, a to je da će taj zakon biti usvojen u Vladi do kraja marta”, ali i opaska da “kakav god zakon o nadležnostima bude, i koliko god nadležnosti bude preneto – a biće preneto više nadležnosti nego što ih imamo sada i neće biti smanjivanja, nego samo povećavanja – te nadležnosti će biti finansirane novcem koji će pristići iz republičkog budžeta”.
Čini se da je jedino optimističan Dušan Elezović, koga, navodno, među vojvođanskim demokratama prepoznaju i kao Tadićevog čoveka, a koji još uvek, još od februarskog roka, tvrdi da zakon i statut samo što nisu stavljeni na dnevni red. Elezović izgleda ima i najbolje kontakte s Beogradom, jer je, za razliku od ostalih pokrajinskih funkcionera DS-a, ima saznanja o tome da zakon o nadležnostima ovih dana treba da stigne i na adresu Skupštine Vojvodine.
Iako, izgleda, postoje ozbiljne političke prepreke da se statut uskoro nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije, taj akt ovih dana će ipak biti tema republičkog parlamenta, ali samo u neformalnoj raspravi. Kako je to najvila predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, koja je, inače, prethodnih meseci učestvovala u promociji statuta po centralnoj Srbiji sa šefom Skupštine APV Šandorom Egerešijem, u petak će poslanici članovima Vlade moći da postavljaju pitanja o tome dokle se stiglo s usaglašavanjem zakona o nadležnostima Pokrajine, koji bi trebalo da se usvoji u paketu sa statutom. Naime, na sednici u petak poslanici će Vladu moći da propituju o dve teme, Haškom tribunalu, na inicijativu SRS-a, i o zakonu o prenosu nadležnosti Vojvodini, na inicijativu LDP-a.
Balint Pastor kaže da od te rasprave u petak ne očekuje nikakve rezultate, već da je reč o politikanstvu, te da nakon toga “nećemo biti bliže usvajanju statuta”. On napominje da se pokazalo da je statut APV postao “politički problem broj jedan u Srbiji”, uprkos činjenici da je pre šest meseci dobio podršku koalicije vladajuće u Skupštini Vojvodine, koja je, inače, identična koaliciji na republičkom nivou.
– Meni je razumljivo da statut kritikuju opozicione stranke, koje pokušavaju da time politički poentiraju, ali mi je veliko iznenađenje što o tom aktu nema jedinstva u vladajućoj koaliciji, a prvenstveno unutar Demokratske stranke – rekao je Pastor.
(Dnevnik)