Skip to main content

Dulić-Marković: Statut prioritet Vojvodini, ali ne i Srbiji

Autonomija 23. мар 2009.
2 min čitanja

ivanadulic.jpgPotpredsednica Izvršnog veća Vojvodine Ivana Dulić-Marković ocenila je danas da je odugovlačenje usvajanja Statuta Vojvodine rezultat razlika prioriteta pokrajinske i republičke vlasti.
„Za Vojvođane je prioritet Statut, a za Vladu Srbije to nije. Ono što nama izgleda kao odugovlačanje, njima izgleda kao naša dokonost, kao da nemamo ništa preče od Statuta“, kazala je ona gostujući na Radiju B92.
Ivana Dulić-Marković, koja je potpredsednica G17 plus, navela je da su povodom Satututa postojale i „određene nesuglasice“ između nje i predsednika te stranke Mlađana Dinkića, ali da su stavovi o prioritetima usaglašeni.
„Najviše radite u interesu partije, a to radimo i Dinkić i ja, kad radite za interes građana. Ne radim protiv partije ako radim u interesu Subotice ili Vojvodine“, kazala je ona.
Prema njenim rečima, bilo je rasprave o Nacrtu zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.
Kako je naglasila, Pokrajinski odbor G17 plus, koji ona vodi, imao je primedbe na nacrt koji su prihvatili Sekretarijat za zakonodavstvo i pravni tim predsednika Srbije Borisa Tadića, ali i da su neke od tih primedaba uvažene.
Ivana Dulić-Marković je navela da je u početku rasprava o nacrtu bila nestranačka, a vremenom je postala stranačka pošto, kako je kazala, niko nije hteo otvoreno i argumentovano da kaže šta je ili nije moguće i zbog čega.
„Hoću otvoreno da pričam o tome iako će izaći u javnost da jedino G17 plus ima primedbe, dok ostali mudro ćute i čekaju da kratki fitilji, moj ili Dinkićev, dođu do izražaja“, istakla je ona.
Imali smo primedbe, kazala je Dulić-Marković, na delove Nacrta koji se odnose na zdravstvo, informisanje, kulturu, sport, regionalni razvoj i turizam, odnosno sve segmente koji su pod patronatom G17 plus u republičkoj vlasti.
„Na primer, strategije koje se donose u okviru različitih oblasti moraju postojati u Zakonu p prenošenju nadležnosti, te strategije kada se pišu na pokrajinskom nivou za Vojvodinu moraju da budu u skladu sa strategijama Republike Srbije“, navela je ona.
Takođe, konkretno je predlozeno brisanja nadležnosti koje nisu usklađene za usvojenim zakonima. Na primer, bilo je predviđeno formiranje pokrajinske komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata iako takva komisija ne postoji na nivou Srbije.
Prema njenim rečima, prihvaćeno je da se napravi zavod za transfuziju Vojvodine, ali nije podržano osnivanje pokrajinske radiodifuzne agencije.
Navodeći da pokrajina treba da vodi računa o medijima koja osniva, Ivana Dulić-Marković se založila da mediji budu maksimalno slobodni.
(Beta)