Skip to main content

Statut Vojvodine: Gde je zapelo

Autonomija 20. мар 2009.
2 min čitanja

Dok oni koji rade na zakonu o nadležnostima Vojvodine kažu da je bolje da se zakon uradi kvalitetno nego brzo, neki vojvođanski funkcioneri gube strpljenje.
Najave o usvajanju Statuta Vojvodine već u martu ostale su na nivou praznih obećanja jer još niko ne može da kaže kada će taj dokument biti u Skupštini Srbije. Iz radne grupe za izradu zakona o prenosu nadležnosti na Vojvodinu kažu da je zakon u završnoj fazi i da ne treba žuriti jer je cilj da se uradi kvalitetno, a ne brzo.
Za takve argumente pojedini predstavnici vojvođanske vlasti nemaju ni malo razumevanja.
Kada je, prošle godine, premijer Srbije posle razgovora s vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem, najavljivao usvajanje Statuta zajedno sa budžetom, ostalo je uverenje da će taj posao biti završen bar početkom prolećnog zasedanja parlamenta.
Mart je na izmaku, a Zakon o prenosu nadležnosti na Vojvodinu još je u izradi.
Ministarka pravde Snežana Malović, koja je članica radne grupe za izradu tog zakona, pokušala je da objasni zašto se na tom poslu ne žuri.
“Već sam pre nekoliko dana rekla da smatram da je bolje da se taj zakon uradi kvalitetno, a ne brzo”, kaže Malovićeva.
“Svaka odredba zakona sagledava se veoma pažljivo, sigurna sam da ćemo u toku sledeče nedelje moći da pristupimo razgovorima sa predstavnicima Autonomne pokrajine Vojvodine. Smatram da Autonomnoj pokrajini Vojvodini treba dati sve nadležnosti u skladu sa zakonom i Ustavom”, rekla je ona.
Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Ištvan Pastor oštro kritikuje odnos beogradskih vlasti prema tom pitanju.
On za B92 kaže da nema uvida u to dokle je stigla izrada zakona, niti zbog čega taj posao već nije završen.
“Čoveku polako postaje dosadno da izgovara te rečenice. To već traje pet-šest meseci”, kaže Pastor.
“Čovek počne da se oseća kao onaj koga smatraju budalom i maloumnim, iz prostog razloga što, očito, ljudi koji donose odluke ponašaju se u skladu sa svojim sistemom vrednosti. Srbija kao strogo centralizovana država doživljava sve niže nivoe vlasti kao ljude kojima se ništa ne može poveriti jer nisu dorasli da vode računa o stvarima koje bi im se poverile”, rekao je on.
Šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ Dragoslav Petrović za B92 kaže da se plaši da su sada nerealna očekivanja da će Zakon o prenosu nadležnosti sa Statutom biti usvojen do kraja marta u Skupštini Srbije.
On kaže i da je vojvođanski parlament prinuđen da do 31. marta usvoji budžet kojim neće biti predvođena ovlašćenja sadržana u predlogu Statuta.
“Dobijali smo iz dana u dan uveravanja da će stvari biti rešene u roku od sledećih 48 sati. Nažalost, izgubili smo nekoliko vrlo značajnih dana da bismo mogli da do kraja marta očekujemo usvajanje ovog teksta”, kaže Petrović.
“Ovako, uslediće međukorak donošenja budžeta u odnosu na zatečene nadležnosti, a eventualno prihvatanje novih obaveza moraće biti praćeno rebalansom pokrajinskog budžeta”, kazao je on.
A gde je zapelo?
Nezvanično, razlog leži u neslaganju pokrajinskih odbora vladajućih partija i njihovih centrala u Beogradu o tome šta bi trebalo da sadrži Statut Vojvodine.
Sam Statut je mrtvo slovo bez Zakona o prenosu nadležnosti.
Prema nezvaničnim informacijama, odredbe ovog zakona u velikoj meri razlikuju se od pojedinih odredbi Statuta, iza kojeg stoje pokrajinske vlasti.
Pošto se Beograd usaglasi o tom tekstu, on će biti smernica na osnovu koje bi Novi Sad trebalo da revidira Statut.
Tek tada oba dokumenta mogu da budu tema rasprave u Skupštini Srbije.
(B92)